Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny architektury 3 (FAST-AG023)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-AG023 - Dějiny architektury 3, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znalost historie architektury, renesance v Itálii, zaalpská renesance, renesance v českých zemích, italské baroko, francouzské baroko a klasicismus, baroko ve střední Evropě, baroko v českých zemích.

Osnova

1. Renesance – kulturně společenské pozadí, technika, prostor, tvarosloví, vývoj2. Itálie – raná renesance (Bruneleschi, Alberti, Sangallo st. a další)3. Itálie – vrcholná renesance (Bramante, Raffael, Sangallo ml., Peruzzi a další), pozdní renesance, manýrismus (Michelangelo, Vignola, Paladio a další)4. Renesance mimo Itálii – Francie, Španělsko a Portugalsko, Holandsko, Německo5. Renesance v Čechách a na Moravě I6. Renesance v Čechách a na Moravě II7. Baroko – kulturně společenské pozadí, technika, prostor, tvarosloví, vývoj8. Italské baroko I (Maderna, Bernini)9. Italské baroko II (Borromini, Guarini)10. Francouzské baroko a klasicismus11. Baroko v Německu a Rakousku12. Baroko v Čechách a na Moravě13. Vrcholní představitelé českého baroka (Dientzenhoferové, Kaňka, Santini a další)

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Předmět navazuje na dějiny architektury starověku a středověku, částečně využívá i znalostí z předmětů pozemního stavitelství.

Garant

Ing. arch. Ladislava Foretníková

Vyučující

Ing. arch. Ladislava Foretníková