Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urbanismus III. (FAST-AG18)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-AG18 - Urbanismus III., Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základní orientace v legislativních a správních souvislostech územního plánování, podklady, dokumentace, nástroje územního plánování, principy plánování sídelních útvarů.

Osnova

1. Podstata územního plánování, zákon a související legislativa, státní správa2. Regulace rozvoje území3. Analýza stavu území, průzkumy, indikátory4. Územně plánovací podklady, územně plánovací dokumentace, územní rozhodnutí5. Metodika zpracování územně plánovací dokumentace6. Principy plánování velkoměsta a městského regionu7. Principy plánování územního rozvoje středního a malého města8. Principy plánování územního rozvoje vesnice9. Posuzování územně plánovacích záměrů – evaluace ex ante10. Informační databáze o území, statistiky, geodetické databáze, databáze státní správy, GIS jako součást územního plánování11. Technické požadavky na územní rozvoj12. Trvale udržitelný rozvoj sídel a krajiny, územní systémy ekologické stability13. Programy na podporu územního rozvoje v ČR a EU, participace veřejnosti

Literatura

Maier, K.: Územní plánování. ČVUT Praha, 1997. (CS)Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon). 2006. (CS)Stavební zákon a vyhlášky: Vyhláška MMR č. 500/2006 Sb, o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci ....... Sagit, a.s., 2013. (CS)Zásady a pravidla územního plánování. VÚVA Brno, 1984. (CS)Zákon č. 360/1992 Sb. o výkonu povolání autorizovaných architektů.... 1992. (CS)Forman, R., Gordon, M.: Krajinná ekologie. Academia Praha, 1993. (CS)Maier, K., Řezáč, V.: Ekonomika v území, Urbanistická ekonomika a územní rozvoj. ČVUT Praha, 1997. (CS)vyhláška č. 501/2006 Sb. o obecných požadavcích na využívání území. 2006. (CS)

Požadavky

Předmět navazuje na znalosti získané v urbanistických disciplinách předchozích semestrů. Částečně využívá poznatků získaných v typologických a architektonických disciplinách.

Garant

Ing. arch. Josef Sátora, CSc.

Vyučující

Ing. arch. Josef Sátora, CSc.