Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny stavebních řemesel (FAST-AG29)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-AG29 - Dějiny stavebních řemesel, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět prohlubuje znalosti získané v předmětu Pozemní stavitelství, ve kterých je dopňuje o pochopení historických souvislostí a řemeslných prací.

Osnova

1.Stručný vývoj stavebních řemesel a jejich postavení od starověku do konce 19.století2.Kamenictví – vývoj způsobů zpracování kamene, kamenné zdivo, pilíře, klenby3.Kamenictví – štíty, arkýře, balkony a vývoj jejich řemeslného ztvárnění4.Kamenictví – kamenné obklady, římsy, úpravy detailů oken a dveří5.Zednictví – vývoj řemesla, kamenné zdivo a jeho vazby, cihelné zdivo, cihelné vazby, klenby, římsy, schody6.Zednictví – vnější a vnitřní úpravy povrchů, dlažby, omítky, štuka, umělý kámen 7.Tesařství – vývoj řemesla, roubené a hrázděné stavby, historické krovy 8.Tesařství – stěny, stropy a podlahy, krytiny slaměné, rákosové, prkenné, šindelové 9.Truhlářství – vývoj řemesla, dveře, vrata10.Truhlářství – okna, výkladce11.Klempířství a pokrývačství – vývoj řemesla, krytiny, žlaby, odpady, nástřešní tělesa12.Zámečnictví – vývoj řemesla, spoje, okna, světlíky, kování, ploty a mříže13.Exkurze

Literatura

KOHOUT J., TOBEK A.: Tesařství. Grada Praha, 1996. (CS)PLUMBRIDGE A., MEULENKAMP W.: Ziegeln in der Architektur. DVA Stuttgart, 1996. (DE)KOHOUT J., TOBEK A.:: Zednictví. Grada Praha, 1998. (CS)JUNDROVSKÝ R.: Kamenictví. Grada Praha, 2001. (CS)TITSCHER F.: Stavitelství. Grada Praha, 2002. (CS)KOUŘIL J., BUBEN F.: Truhlářství. Grada Praha, 2003. (CS)ŘÍHÁK J.M.: Pokrývačství. Grada Praha, 2003. (CS)

Požadavky

Předmět využívá znalostí získaných v Pozemním stavitelství a Dějinách architektury a je průpravou pro samostatnou tvůrčí práci v navazujících předmětech Detail v architektuře.

Garant

Ing. arch. Michal Werner

Vyučující

Ing. arch. Michal Werner