Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavby bez bariér (FAST-AG53)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-AG53 - Stavby bez bariér, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znalost navrhování staveb pro handicapované, speciální ergonomie, legislativa, stavby pro seniory, kompenzace handicapu.

Osnova

1. Podstata tvorby architektonického prostoru bez bariér2. Historický vývoj antropometrie a vztahu tohoto oboru k architektonickému prostoru3. Zásady aplikované ergonomie4. Vývoj tvorby architektonického prostoru bez bariér – legislativa5. Komunikační systémy kompenzující architektonické bariéry – historický vývoj6. Nestandardní možnosti kompenzace architektonických bariér – komunikace 7. Systémy kompenzující bariéry staveb pro dopravu, kulturu, sport, administrativu 8. Komplexní vybavení stavby prostředky a systémy kompenzujícími handicap 9. Individuální prostředky kompenzace handicapu ve vztahu k prostředí a prostoru10. Specifické požadavky na stavby pro děti11. Stavby a interiéry pro seniory12. Bezbariérové úpravy exteriéru – veřejná prostranství, městský interiér13. Atypické stavby vyžadující bezbariérové úpravy

Literatura

Maxa, M., Skopec, J.: Stavby bez bariér. Sdružení pro živ. prostředí zdrav. postiž. v ČR Praha, 1994. (CS)Filipová, D.: Projektujeme bez bariér. MPSV Praha, 2002. (CS)Pozemní stavitelství /studijní texty pro 4.semestr - Jan Werner, Josef Chybík, VUT, 1999. (CS)Příslušné normy a předpisy /aktualizované, viz. ČKA/. (CS)

Požadavky

Předmět navazuje na znalosti získané v typologických a stavebně technických disciplinách. Je mezioborovou aplikací základních systémů kompenzujících architektonické bariéry. Jinak je samostatnou disciplinou s vlastní metodikou.

Garant

prof. Ing. arch. Jiljí Šindlar, CSc.

Vyučující

prof. Ing. arch. Jiljí Šindlar, CSc.