Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pozemní stavitelství 3 (FAST-AH003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-AH003 - Pozemní stavitelství 3, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Návrh a realizace spodní stavby budov ve vazbě na geologické a hydrogeologické parametry podloží,návrh a realizace opatření proti pronikání radonu z podloží do budovy,návrh a posouzení požárně bezpečnostního řešení stavby,stanovení požárně technických charakteristik stavebních konstrukcí a hmot.

Osnova

1. Zakládání staveb – statické spolupůsobení horní a spodní stavby, deformace podloží, zásady mechaniky zemin, základová půda. 2. Varianty řešení konstrukcí spodní stavby podsklepených budov, zakládání nepodsklepených budov, sedání základů, návrh a volba základových konstrukcí.3. Plošné základy, zvláštní úpravy horizontálních základů.4. Konstrukce vertikálních základů, moderní způsoby zakládání. 5. Zakládání na hranici pozemku, v proluce, osvětlovací a větrací šachty, varianty řešení zakládání vnějších doplňujících částí staveb. 6. Hydroizolace spodní stavby – volba účinné hydroizolace, systémy hydroizolace stavby, příklady řešení. 7. Řešení hydroizolací proti tlakové a agresivní vodě, ochrana stavebního objektu proti pronikání radonu. 8. Teorie požáru. Základní pojmy a názvosloví. Postup návrhu a posouzení PBS. Požární riziko dle ČSN 73 0802. Průměrné a soustředěné požární zatížení. Výpočtové požární zatížení. 9. Požární úseky a prostory bez požárního rizika. Stupeň požární bezpečnosti. Požárně dělící konstrukce. Požární pásy.10. Požadavky na požární odolnost stavebních konstrukcí a průkaz jejich splnění. Požárně technické charakteristiky stavebních konstrukcí a hmot (možnosti zlepšování vlastností).11. Únikové cesty – druhy, počty, dimenzování, provedení. Náhradní únikové možnosti. Obsazení objektů osobami. 12. Odstupové vzdálenosti. Posouzení podle intenzity tepelného toku a podle možného dopadu hořících částí. 13. Stavebně technická zařízení. Zařízení pro protipožární zásah. Zásobování požární vodou. Budovy pro ubytování. Změny staveb.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Znalosti z těchto částí problematiky pozemního stavitelství: konstrukční systémy budov, svislé nosné konstrukce, stropní konstrukce, převislé a zavěšené konstrukce, konstrukce schodišť,základní znalosti stavební mechaniky.

Garant

Ing. Petr Beneš, CSc.

Vyučující

Ing. Petr Beneš, CSc.