Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pozemní stavitelství I (FAST-AH01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-AH01 - Pozemní stavitelství I, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Uvedení do problematiky pozemního stavitelství.Přehled základního názvosloví konstrukcí a jejich členění.Úvod k základnímu přístupu při navrhování budov.Seznámení s hlavní nosnými konstrukcemi a konstrukčními systémy budovy.

Osnova

1. Základní funkční, materiálové, technologické a stavební požadavky nastavební konstrukce.2. Koncepce designu staveb vytvářejících vztah materiálu, konstrukční a technologické části budovy; trendy ve stavebnictví.3. Požadavky na stavební konstrukce, architektonické a obecné bezpečnosti a využívání kvality stavebních konstrukcí.4. Požadavky na stavební konstrukce, odolnost staveb proti vnějšími vlivy; Požadavky na omezení úniku tepla a hygieny vnitřního prostředí, technologické požadavky, požadavky ekologické, ekonomické požadavky.5. Stavební materiály, fyzikální a chemické vlastnosti materiálů.6. Projektová činnost ve výstavbě; model systému budovy, princip konstrukčního řešení.7. Technika konstrukce, metody a návrhy.8. Obytné budovy, modernizace, rekonstrukce, vliv času na stavby a jejich části v provozuschopném stavu.9. Údržba a opravy, modernizace a rekonstrukce, renovace.10.Proces a realizace stavby, hlavní účastníci stavebního procesu.11.Možnosti využití pozemních staveb a architektury a jejich využití jako umění, objektivní prvky, subjetivní komponenty, harmonie, syntéza, analýza jednotlivých složek.12.Problémy využití budov osobami s omezenou schopností pohybu a orientace, princip návrhu; bezpečnost a kvality uvnitř a v okolí budov.13.Problémy využití energie, - nízká energetická náročnost.

Literatura

Vyhláška č. 268/2009 Sb.; 369/2001 Sb.. 0. (CS)Štípek, J.: Zásady nauky o stavbách. ČVUT Praha, 2000. (CS)Klimešová a kolektiv.: M01 Nauka o pozemních stavbách. 2004. (CS)Zlámal: M01 Pozemní stavitelství I Svislé konstrukce. 2005. (CS)Zlámal: M02 Pozemní stavitelství I - Vodorovné konstrukce. 2005. (CS)Matoušková,D.,Solař,J.: Pozemní stavitelství I.. VŠB TU Ostrava, 2005. ISBN 80-248-0278-3. Víchová, J., Hofmanová, A., Karlovská, I.: Obecné technické požadavky na výstavbu s komentářem. ABF Praha, 1999. ISBN:9788086165264. (CS)Hájek, P.: Konstrukce pozemních staveb 10. Nosné konstrukce I.. ČVUT Praha, 2002. ISBN 978-80-7402-074- 2. (CS)

Požadavky

Písemná a grafická úroveň vyjadřování, dodržování nejzákladnější odborné terminologie, základní materiální znalosti, základní obecné konstrukční znalosti, logické myšlení.

Garant

prof. Ing. Miloslav Novotný, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miloslav Novotný, CSc.