Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pozemní stavitelství II (FAST-AH02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-AH02 - Pozemní stavitelství II, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Všeobecné požadavky a členění konstrukcí spojujících různé úrovně.Základní orientace v navrhování svislých nosných konstrukcích skeletových systémů občanských a průmyslových budov. Základní přehled v oblasti řešení vícepodlažních budov.Seznámení s fázemi výstavby a požadavky na dokumentaci staveb.

Osnova

1. Úvod do pozemního stavitelství, třídění pozemních staveb, základní pojmy, koncepce navrhování pozemních staveb, modulová koordinace. 2. Požadavky na pozemní stavby, vnější vlivy působící na stavby. Konstrukční systémy, třídění, principy a technologie, zajištění prostorové tuhosti, zatížení, stabilita. 3. Rozdělení na konstrukční díly, rozdělení na konstrukční prvky, jejich vzájemné vazby, základní materiály ve stavebnictví, jejich vlastnosti a možnosti použití.4. Konstrukční systémy – stěnové zděné, konstrukční a materiálové požadavky, zdivo cihelné a tvárnicové (materiály, vazby, dotvarování a sedání zdiva).5. Zdivo kamenné a smíšené, otvory v nosných stěnách, překlady nad otvory, ztužující věnce. 6. Konstrukční systémy – stěnové monolitické betonové, montované.7. Stropní konstrukce – přehled, požadavky, vazba na svislé nosné konstrukce, stropní konstrukce monolitické.8. Stropní konstrukce – montované železobetonové a keramické.9. Stropní konstrukce – montované dřevěné, ocelové a kombinované.10. Konstrukce převislé a ustupující (balkony, lodžie, pavlače, terasy, akrýře, římsy) řešení tepelného mostu. 11. Svislé nenosné stěny, požadavky na příčky. Příčky zděné, monolitické, montované. Nosné a nenosné části budov – vzájemné vztahy.12. Komínová a ventilační tělesa – zásady pro navrhování a realizaci.13. Problematika užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace, zásady navrhování.

Literatura

Klimešová a kolektiv.: M01 Nauka o pozemních stavbách. 2004. (CS)Zlámal: M01 Pozemní stavitelství I Svislé konstrukce. 2005. (CS)Zlámal: M02 Pozemní stavitelství I - Vodorovné konstrukce. 2005. (CS)Vyhláška č.499/2006, Sb. o dokumentaci staveb. 2006. (CS)Matoušková, D.: Pozemní stavitelství I.. VUT Brno, 1993. ISBN 80-85867-31-X. (CS)Matoušková, D.: Pozemní stavitelství II.. CERM Brno, 1994. ISBN 80-248-0278-3. (CS)Michálek, J.: Konstrukce pozemních staveb 15. ČVUT Praha, 2001. ISBN 80-01-02479-2. (CS)Hájek, P.: Konstrukce pozemních staveb 10. Nosné konstrukce I.. ČVUT Praha, 2002. IBN 8001013960. (CS)

Požadavky

Odborné názvosloví, základní požadavky na různé typy staveb (funkční, konstrukční, a architektonické), základní znalosti o konstrukčních systémech, schopnost výběru systému v závislosti na typu stavby, zajištění prostorové tuhosti konstrukčního systému. Znalost zakreslování základních typů konstrukcí na vysoké grafické úrovni, schopnost čtení stavebních výkresů.

Garant

prof. Ing. Miloslav Novotný, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miloslav Novotný, CSc.