Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané statě z nosných konstrukcí (FAST-AL51)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-AL51 - Vybrané statě z nosných konstrukcí, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit studenty statickému přístupu k rekonstrukcím stavebních a inženýrských objektů z betonových a zděných nosných konstrukcí. Získat základní znalosti o navrhování kompozitních konstrukčních prvků na bázi oceli nebo dřeva s jinými materiály.Informovat o vybraných problémech z oblasti zakládání staveb a navrhování opěrných konstrukcí.

Osnova

1. Účel a metody statického a diagnostického průzkumu nosných betonových a zděných konstrukcí. Poruchy – jejich příčiny, sledování a možnosti snižování jejich výskytu. Rozbor možných chyb a jejich náprava při rekonstrukcích. 2. Způsoby zesilování betonových a zděných konstrukcí z hlediska statiky.3. Statická analýza vybraných běžných metod zesilování konstrukcí.4. Zesilování konstrukcí spřažením, lepenou a předpínací výztuží.5. Zesilování a stavební úpravy významných a památkově chráněných staveb se zvláštním zřetelem k zachování jejich původního tvaru a statického působení. 6. Ocelobetonové nosníky - zásady konstrukčního řešení, základní principy navrhování (mezní stav únosnosti, mezní stav použitelnosti, spřažení). 7. Ocelobetonové sloupy - zásady konstrukčního řešení, základní principy navrhování. 8. Aplikace ocelobetonových konstrukčních prvků a dílců ve stavebních konstrukcích, příklady realizovaných konstrukcí. 9. Kombinované konstrukce na bázi dřeva a betonu – zásady konstrukčního řešení, základní principy výpočtu a navrhování, základní typy spojení dřeva s jinými stavebními materiály. 10. Aplikace dřevobetonových konstrukcí při rekonstrukcích stropů, příklady realizovaných konstrukcí s využitím kombinace dřeva s jinými stavebními materiály.11. Faktory ovlivňující návrh základů. Hloubka založení. Vliv hladiny podzemní vody. Zakládání na svazích, násypech. Zakládání na spraších a jiných prosedavých zeminách, na objemově nestálých zeminách. Vliv geotechnických staveb na životní prostředí.12. Opěrné konstrukce využívané při architektonickém návrhu občanských staveb. Zatížení zemním a vodním tlakem. Stabilita gravitačních a úhlových stěn. Odvodnění zdí. Bazény.13. Aplikace geosyntetik z pohledu architekta: separační, filtrační, drenážní, ochranná, protierozní a výztužná funkce. Vyztužené opěrné konstrukce, protierozní úprava svahů apod. Výpočetní programy v geotechnice: předpoklady a postupy při řešení základních úloh v zakládání staveb. Chyby v zakládání staveb a jejich odstraňování. Příklady z praxe.

Literatura

VANĚK, Tomáš: Rekonstrukce staveb. Praha: SNTL/ALFA, 1985. (CS)HULLA, Jozef a kol.: Zakládání staveb. Praha: SNTL, 1987. (CS)MASOPUST, Jan: Vrtané piloty. Praha: Čeněk a Ježek, 1994. ISBN 80-238-2755-3. (CS)KOŽELOUH, B. (autorizovaný překlad): Dřevěné konstrukce podle Eurokódu 5, STEP 1 - Program výuky pro konstrukční dřevo. Louky-Zlín: KODR, 1998. (CS)EMMONS, Peter H., DROCHYTKA, Rostislav a JEŘÁBEK, Zdeněk: Sanace a údržba betonu v ilustracích. Brno: CERM, 1999. ISBN 0-87629-286-4. (CS)JOHNSON, R. P., BUCKBY, R. J.: Composite Structures of Steel and Concrete-Vol. 1: Beams, Slabs, Columns and Frames for Buildings. London: COLLINS, 1986. (EN)BLASS, H. J., et al.: Timber Engineering - STEP 1. Almere, Netherlands: Centrum Hout, 1995. ISBN 9056450018. (EN)KOS, Josef: Rekonstrukce pozemních staveb. Brno: CERM, 1999. ISBN 8072041320. (CS)WITZANY, Jiří: Poruchy a rekonstrukce zděných budov. Praha: ČKAIT, 1999. ISBN 80-902697-5-3. (CS)SCI-The Steel Construction Institute: ESDEP-European Steel Design Education Programme. U.K., 2000. (EN)WEIGLOVÁ, Kamila, GLISNÍKOVÁ, Věra a MASOPUST, Jan: Mechanika zemin a zakládání staveb. Brno: CERM, 2003. ISBN 80-214-2376-5. (CS)MÍČA, Lumír: Chování vyztužených zemin v podkladních vrstvách. Brno: CERM, 2003. ISBN 8072042904. (CS)BAŽANT, Zdeněk a KLUSÁČEK, Ladislav: Statika při rekonstrukcích objektů. 5.vydání. Brno: VUT, 2010. ISBN 978-80-7204-692-8. (CS)

Požadavky

stavební mechanika, betonové, zděné, kovové a dřevěné nosné konstrukce, geotechnika

Garant

doc. Ing. Ladislav Klusáček, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Klusáček, CSc.