Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná ekologie (FAST-AS001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-AS001 - Aplikovaná ekologie, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základní znalosti z obecné ekologiePodrobnější znalosti z ekologie krajiny včetně stability krajiny, zeleň v krajině a v urbanizovaném prostředí.Globální oteplování, sklenílový efektNakládání s odpadyAplikace ekologie v architektuře a urbanismu.

Osnova

1. Úvod do ekologie: definice, základní pojmy,literatura. Trvale udržitelný rozvoj. Ekologická stopa. Trvale udržitelné zemědělství. Biopotraviny.2. Chemické látky v životním prostředí a jejich vliv na zdraví člověka. 3. Skleníkové plyny v ovzduší. Změna klimatu a její dopad na životní prostředí. IPCC.4. Základy ekologie krajiny. Krajina přírodní a kulturní. Ekologická stabilita. Česká krajina. Ochrana krajiny. 5. Dopady průmyslu a těžby na krajinu.6. Voda v krajině. Revitalizace vodních toků. Eutrofizace vody, kvetení vody v nádržích.7. Voda v urbanizovaném prostředí. Spotřeba a cena vody. Odpadní voda a její čištění. Využití dešťové vody. Řeka ve městě. 8. Zeleň v urbanizovaném prostředí: parky, stromořadí, zelené střechy.9. Ekologické poradenství. Člověk jako spotřebitel. Produkce a nakládání s odpady. Úsporné spotřebiče. Ekologicky šetrné výrobky a jejich označování.10. Brownfields. Urban sprawl. 11. Nízkoenergetické a pasivní domy.12. Veřejná prostranství. Město pro lidi. 13. Ekologická architerura.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Základní znalosti z biologie, chemie, fyziky

Garant

doc. Ing. Helena Králová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Helena Králová, CSc.