Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstruktivní geometrie (FAST-BA003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BA003 - Konstruktivní geometrie, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Strechy,zadani+vysledeky Neznámý 26.05.2018 21:16 8
Strechy-zadani+vysledeky Neznámý 26.05.2018 21:33 1

Další informace

Cíl

Zvládnout konstrukci kuželoseček na základě ohniskových vlastností. Pochopit principy perspektivní kolineace a perspektivní afinity a umět je použít při řešení příkladů. Pochopit a zvládnout základy promítání: Mongeova, axonometrie a lineární perspektivy. Rozvinout prostorovou představivost a zvládnout prostorové řešení jednoduchých úloh. Umět zobrazit jednoduchá geometrická tělesa a plochy v jednotlivých projekcích, jejich řezy. V lineární perspektivě zvládnout zobrazení stavebního objektu. Seznámit se se stručným výběrem poznatků z teorie křivek a ploch, umět konstrukci šroubovice ze zadaných prvků a konstrukci pravoúhlé uzavřené přímkové šroubové plochy. Seznámit se se stručným výběrem z teorie zborcených ploch, umět konstrukci hyperbolického paraboloidu a některých dalších ploch stavebně-technické praxe.

Osnova

1.Rozšířený euklidovský prostor. Princip promítání středového a rovnoběžného. Perspektivní kolineace, perspektivní afinita.2. Systém základních úloh, užití na příkladech, kótované promítání. 3. Kótované promítání(základní konstrukce, průmět tělesa). 4. Kótované promítání(řezy těles, průsečíky s přímkou). Mongeova projekce – uvedení do problému.5. Topografické plochy(základní pojmy a konstrukce, trasování).6. Topografické plochy(trasování). Teoretické řešení střech.7. Teoretické řešení střech. 8. Kolmá axonometrie.9. Kolmá axonometrie. 10. Úvod do středového promítání. Lineární perspektiva. 11. Lineární perspektiva. 12. Lineární perspektiva. 13. Rezerva.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Základní poznatky z rovinné geometrie a stereometrie v rozsahu střední školy.

Garant

RNDr. Květoslava Prudilová

Vyučující

RNDr. Květoslava Prudilová