Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy deskriptivní geometrie (FAST-BA91)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BA91 - Základy deskriptivní geometrie, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zvládnout eukleidovské konstrukce, shodná a podobná zobrazení v rovině. Zvládnout konstrukci elipsy na základě ohniskových vlastností. Zvládnout základy stereometrie. Zvládnout základy rovnoběžného a středového promítání. Pochopit princip perspektivní afinity, perspektivní kolineace a umět perspektivní afinitu a kolineaci použít při řešení příkladů. Pochopit a zvládnout základy promítání: Mongeova, kolmé axonometrie. Rozvinout prostorovou představivost a zvládnout prostorové řešení jednoduchých úloh. Umět zobrazit jednoduchá geometrická tělesa a plochy v jednotlivých projekcích.

Osnova

1. Konstrukce základních útvarů v rovině (eukleidovské konstrukce, shodná a podobná zobrazení). Rozšířený eukl. prostor. Konstrukce elipsy.2. Princip promítání středového a rovnoběžného. Perspektivní afinita, perspektivní kolineace, příklady. 3. Afinní obraz kružnice. Základy stereometrie. Jednoduchá tělesa - rozbor. Systém základních úloh.4. Mongeova projekce. 5. Mongeova projekce. Průmět kružnice.6. Mongeova projekce. Konstruktivní úlohy.7. Mongeova projekce. Zobrazení tělesa.8. Základy kolmé axonometrie. 9. Kolmá axonometrie. Úlohy polohy.10. Zápočty.

Literatura

BULANTOVÁ,J.,HON,P.,PRUDILOVÁ,K.,PUCHÝŘOVÁ,J.,ROUŠAR,J.,ROUŠAROVÁ,V.,SLABĚŇÁKOVÁ,J.,ŠAFAŘÍK,J.: Deskriptivní geometrie,multimediální CD-ROM. FAST VUT v Brně, 2012. (CS)Šafářová,H., kolektiv: CD-ROM pro vyrovnávací kurz deskriptivní geometrie BA91. (ke stažení na webové stánce Ústavu matematiky FAST VUT v Brně), 2012. (CS)

Požadavky

Základní znalosti geometrie v rovině a základy stereometrie v rozsahu střední školy.

Garant

RNDr. Květoslava Prudilová

Vyučující

RNDr. Květoslava Prudilová