Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy stavební mechaniky (FAST-BD001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BD001 - Základy stavební mechaniky, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
M01 - Silové soustavy Neznámý 31.05.2018 23:23 15
M02 - Průřezové charakteristiky Neznámý 31.05.2018 23:24 7
M03 - Staticky určité prutové konstrukce - část I Neznámý 31.05.2018 23:24 12
M04 - Staticky určité prutové konstrukce - část II Neznámý 31.05.2018 23:24 5

Další informace

Cíl

Posluchači se obeznámí s (i) řešením podporových reakcí a vnitřní síly rovinných staticky určitých konstrukcí a s (ii) řešením těžišt a kvadratické momentů rovinných obrazců.

Osnova

1.Základní pojmy a axiomy statiky. Rovinný svazek sil. Soustava rovnoběžných sil v rovině.2.Obecná rovinná soustava sil. Statické modely rovinných konstrukcí, vazby a podepření, zatížení, reakce. 3.Složky výslednice vnitřních sil přímých rovinných nosníků, diagramy vnitřních sil a momentů.4.Diferenciální závislosti mezi zatížením, vnitřními silami a momenty, diferenciální podmínky rovnováhy.5.Rovinné pravoúhle lomené nosníky a konzoly, výpočet reakcí ve vazbách, diagramy vnitřních sil a momentů.6.Rovinný šikmý nosník, spojité zatížení šikmého prutu, rovinný lomený nosník, reakce, diagramy vnitřních sil. 7.Statika rovinných soustav těles, statická a kinematická určitost. Obecná metoda statické analýzy.8.Trojkloubový lomený nosník bez táhla a s táhlem, Gerberův nosník, reakce a diagramy vnitřních sil.9.Kvadratické a deviační momenty, Steinerova věta, hlavní kvadratické momenty. Poloměry setrvačnosti. 10.Rovinné příhradové nosníky, statická a kinematická určitost. Výpočet osových sil v prutech. 11.Prostorové soustavy sil. Vazby a reakce tuhého tělesa v prostoru, výpočet reakcí ve vazbách.12.Prostorově namáhaný přímý prut, prostorová pravoúhle lomená konzola, reakce a diagramy vnitřních sil. 13.Prostorový pravoúhle lomený nosník, reakce, průběhy vnitřních sil a momentů.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Základní znalosti matematiky a fyziky ze střední školy.

Garant

Ing. Jarmila Křiváková, CSc.

Vyučující

Ing. Jarmila Křiváková, CSc.