Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statika 2 (FAST-BD004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BD004 - Statika 2, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Zadání 1 Neznámý 28.05.2018 16:25 15
Zadání 2 Neznámý 28.05.2018 16:25 10

Další informace

Cíl

Objasnit princip deformační metody výpočtu staticky neurčitých konstrukcí. Naučit používat obecnou i zjednodušenou deformační metodu pro výpočty staticky neurčitých prutových soustav a rámových konstrukcí včetně vlivu náběhů.

Osnova

1. Úvod, obsah a osnova předmětu. Podstata deformační metody, vznik a vývoj, varianty deformační metody. Výpočtový model a stupeň přetvárné neurčitosti.2. Obecná deformační metoda pro rovinné prutové konstrukce. Podmínky rovnováhy, parametry deformace, vázané uzly. Skalární a maticová forma.3. Analýza přímého prutu proměnného průřezu: primární a sekundární stav.4. Lokální veličiny, primární vektor a matice tuhosti. Prut kloubově připojený, konzola.5. Prut konstantního průřezu. Geometrická transformace, globální matice prutu.6. Analýza prutové soustavy, sestavení soustavy rovnic, kódové číslo a lokalizace.7. Dokončení řešení prutů – výpočet vnitřních sil a deformací na prutech. Určení reakcí a kontrola řešení. Chyby při řešení rámů deformační metodou. Jiná varianta sestavování rovnic.8. Zvláštnosti řešení pravoúhlých rámů a spojitých nosníků. Teplotní vlivy, popuštění podpor.9. Příhradový nosník obecnou deformační metodou.10. Prut proměnného průřezu, výškový přímkový náběh, určení deformačních součinitelů (analytické řešení, numerická integrace).11. Řešení prostorových rámů obecnou deformační metodou.12. Výpočtový model pro zjednodušenou deformační metodu ve skalárním tvaru.13. Koncové momenty, vnitřní síly. Styčníková a patrová rovnice.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Statická analýza staticky určitých rovinných příhradovin, přímých a zalomených rovinných nosníku. Princip virtuálních prací a věty o vzájemnosti virtuálních prací a výpočty deformací prutových soustav metodou jednotkových sil. Řešení rovinných prutových konstrukcí silovou metodou.

Garant

doc. Ing. Jiří Kytýr, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Kytýr, CSc.