Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pružnost a pevnost (FAST-BD02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BD02 - Pružnost a pevnost, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Napětí, deformace, přetvoření a dimenzování konstrukcí

Osnova

1. Základní pojmy, předpoklady a úkoly teorie pružnosti a pevnosti. Fyzikální rovnice, pracovní diagramy. Souvislost mezi vnitřními silami a napětími. 2. Prostý tah - napětí a deformace. Obecnější případy tahu (tlaku).3. Staticky neurčité případy. Vliv počátečních napětí a teplotního pole.4. Prostý smyk, spoje namáhané na střih.5. Prostý ohyb. Normálová napětí při ohybu. Návrh a posouzení ohýbaných nosníků. 6. Diferenciální rovnice ohybové čáry. Integrace diferenciální rovnice ohybové čáry. Metoda počátečních parametrů, Mohrova metoda.7. Smyková napětí při ohybu. Střed smyku. Smyková napětí v tenkostěnných nosnících. Vliv smyku na přetvoření nosníku.8. Volné kroucení prutů masivního průřezu a tenkostěnných prutů (otevřeného a uzavřeného průřezu).9. Složené případy namáhání prutu. Prostorový a šikmý ohyb. Tah (tlak) a ohyb v rovině.10. Mimostředný tah a tlak. Výpočet polohy neutrální osy, jádro průřezu. Dimenzování nosníků v případě složeného namáhání.11. Vzpěrná pevnost a stabilita tlačených prutů. Eulerovo řešení. Kritická síla a napětí. Vliv okrajových podmínek.12. Pevnostní pojetí vzpěru. Ohyb se vzpěrným tlakem. Posouzení prutů na vzpěr.13. Napjatost a deformace v bodu tělesa. Hlavní napětí při rovinné napjatosti.

Literatura

Servít, R., Doležalová, E., Crha, M.: Teorie pružnosti a plasticity I. SNTL/ALFA Praha, 1981. (CS)Ferdinand P. Beer, E. Russell Johnston, Jr.: Mechanics of Materials. McGraw-Hill Book Company, 1981. (EN)Timoshenko, S.: History of Strenght of Materials. Dover Pubns, 1983. (EN)Šmiřák, S.: Pružnost a plasticita I. PC-DIR spol. s r.o., Brno, 1995. (CS)Šmiřák, S., Hlavinková, B.: Pružnost a plasticita I, Příklady. CERM, 2000. (CS)

Požadavky

Výpočet podporových reakcí. Složky výslednice vnitřních sil, diferenciální podmínky rovnováhy, průběhy vnitřních sil. Řešení rovinných nosníků. Průřezové charakteristiky rovinných obrazců. Steinerova věta, hlavní momenty setrvačnosti. Prostorově namáhaný přímý prut.

Garant

prof. Ing. Zdeněk Kala, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Zdeněk Kala, Ph.D.