Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika hornin (FAST-BF005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BF005 - Mechanika hornin, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
M01 - Laboratoř mechaniky hornin Neznámý 31.05.2018 23:51 1
M02 - Puklinatost horninového masivu Neznámý 31.05.2018 23:51 0
M03 - Polní zkoušky a měření Neznámý 31.05.2018 23:51 2
M04 - Stabilita_skalnich_sten_a_kotveni_do_hornin Neznámý 31.05.2018 23:51 1

Další informace

Cíl

Student má zvládnout základní posouzení horninového prostředí (skalní a poloskalní horniny) spolupůsobícího se stavební konstrukcí. Bude seznámen s fyzikálními, mechanickými a technologickými vlastnostmi hornin a horninového prostředí a jejich ověřováním laboratorními a polními zkouškami. Bude seznámen s problematikou stavu napjatosti horninového masívu. Zvládne navrhování speciálních polních zkoušek, měření, instrumentace a monitoringu. Bude schopen základního posouzení stability skalních svahů a stěn a návrhu kotvení do hornin.

Osnova

1. Fyzikální, mechanické a technologické vlastnosti horninové matérie stanovované v laboratoři I.2. Fyzikální, mechanické a technologické vlastnosti horninové matérie stanovované v laboratoři II.3. Polní zkoušky mechaniky hornin I.4. Polní zkoušky mechaniky hornin II. Stav napjatosti horninového masívu a jeho ověřování.5. Speciální polní měření, instrumentace a monitoring.6. Stability skalních a poloskalních svahů a stěn.7. Kotvení do hornin.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Student musí mít základní znalosti nejméně z: Geologie, mechaniky zemin, stavebních látek, základů stavební mechaniky a pružnosti a plasticity.

Garant

doc. Ing. Vladislav Horák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vladislav Horák, CSc.