Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika hornin (FAST-BF05)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BF05 - Mechanika hornin, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student má zvládnout základní posouzení horninového prostředí (skalní a poloskalní horniny) spolupůsobícího se stavební konstrukcí. Bude seznámen s fyzikálními, mechanickými a technologickými vlastnostmi hornin a horninového prostředí a jejich ověřováním laboratorními a polními zkouškami. Bude seznámen s problematikou stavu napjatosti horninového masívu. Zvládne navrhování speciálních polních zkoušek, měření, instrumentace a monitoringu. Bude schopen základního posouzení stability skalních svahů a stěn a návrhu kotvení do hornin.

Osnova

1. Fyzikální, mechanické a technologické vlastnosti horninové matérie stanovované v laboratoři I2. Fyzikální, mechanické a technologické vlastnosti horninové matérie stanovované v laboratoři II3. Polní zkoušky mechaniky hornin I4. Polní zkoušky mechaniky hornin II. Stav napjatosti horninového masívu a jeho ověřování5. Speciální polní měření, instrumentace a monitoring6. Stability skalních a poloskalních svahů a stěn7. Kotvení do hornin

Literatura

GOODMAN, Richard E.: Introduction to Rock Mechanics. John Wiley & Sons, New York, 1989. ISBN 0-471-81200-5. (EN)PAULI, Jiří, HOLOUŠOVÁ, Taťána: Mechanika hornin. Laboratorní zkoušky hornin. ES ČVUT Praha, 1991. (CS)MALGOT, Josef, KLEPSATEL, František, TRÁVNÍČEK, Ivan: Mechanika hornín a inžinierska geológia. Alfa, Bratislava, 1992. ISBN 80-05-00940-2. (CS)HORÁK, Vladislav, PASEKA, Antonín, POSPÍŠIL, Pavel: Inženýrská geologie a mechanika hornin. 2005. [http://geotech.fce.vutbr.cz/text.html] (CS)HOEK, Evert: Practical Rock Engineering. 2000. [http://www.rockscience.com/education/hoeks_corner] (EN)

Požadavky

Student musí mít základní znalosti nejméně z: Geologie, mechaniky zemin, stavebních látek, základů stavební mechaniky a pružnosti a plasticity.

Garant

doc. Ing. Vladislav Horák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vladislav Horák, CSc.