Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané statě z geotechniky (FAST-BF53)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BF53 - Vybrané statě z geotechniky, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit studenty ekonomickému a bezpečnému návrhu základových konstrukcí, v různých geotechnických podmínkách. Seznámit studenty s konkrétními geotechnickými problémy. Dále se základními vlastnostmi hornin, klasifikací hornin a s podzemním urbanismem.

Osnova

1. Geotechnický průzkum, jeho úkoly a metody. Odlišnost zeminy od jiných stavebních materiálů. Hlavní faktory ovlivňující inženýrské vlastnosti zemin.2. Mechanika plošných základů. 3. Nadstavby - druhy zesílení stávajících základů, metody provádění.4. Analýza zemních tlaků. Stabilitní analýza zemních konstrukcí.5. Pilotové základy – přehled moderních technologií. Statický výpočet osově a příčně zatížených pilot.6. Návrh založení náročných staveb ve složitých základových podmínkách.7. Návrh konstrukcí z vyztužených zemin.8. Základní vlastnosti hornin a jejich klasifikace. Výpočet horninového tlaku.9. Podzemní urbanismus. Kolektory, podzemní garáže, parkoviště.10. Zakládání při rekonstrukcích. Plošné základy a jejich podchycení.11. Řešení geotechnických úloh pomocí výpočetní techniky. Zlepšování vlastností zemin v podloží. Chyby v zakládání staveb a jejich odstraňování. Vliv geotechnických staveb na životní prostředí.

Literatura

DESAI, Ch. S., ABEL, J. F.: Introduction to the Finite Element Method. USA: Van Nostend Reinhold Company, 1972. (EN)FEDA, Jaroslav: Interakce piloty a základové půdy. Praha: Academia, 1977. (CS)KEEDWELL, M .J.: Reology and Soil Mechanics. Elsevier, 1984. (EN)McKYES, E.: Agricultural Engineering Soil Mechanics. Berlin: Ernst & Sohn, 1989. (EN)

Požadavky

Vznik zemin, typy základových půd, inženýrskogeologický průzkum, pružnost a pevnost materiálů, základy stavební mechaniky, výpočet zatížení.

Garant

doc. Ing. Kamila Weiglová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Kamila Weiglová, CSc.