Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Požární bezpečnost staveb (FAST-BH011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BH011 - Požární bezpečnost staveb, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Právní předpisy a požadavky požární ochrany; hlavní zásady požární bezpečnosti staveb.Požadavky z hlediska požární bezpečnosti kladené na stavby nevýrobní a výrobní, včetně specifických požadavků na stavby bytové, zdravotnické, zemědělské, skladovací, určené pro shromažďování osob a pro změny staveb.Schopnost sestavení požárně bezpečnostního řešení stavby – postup návrhu a posouzení nevýrobních a výrobních objektů zahrnující: metodiku stanovení požárního a ekonomického rizika; určení požadavků na stavební konstrukce; způsoby zlepšování vlastností konstrukcí a hmot; řešení únikových cest; určení požárně nebezpečného prostoru; zařízení pro protipožární zásah.

Osnova

1. Zákonné a normativní zakotvení požární bezpečnosti staveb, kodex norem požární bezpečnosti. 2. Základní pojmy a názvosloví. Teorie požáru, chování nejdůležitějších materiálů v ohni. 3. Požadavky na zajištění požární bezpečnosti, požárně bezpečnostní řešení stavby. Technická zpráva požární ochrany.4. Požární zatížení stálé a nahodilé, požární riziko.5. Požární úseky a jejich rozměry, prostory bez požárního rizika, požární riziko. 6. Stupeň požární bezpečnosti, požárně dělící konstrukce.7. Požární pásy. Požárně ochranné materiály.8. Požární odolnost stavebních materiálů a konstrukcí. Prokazování požární odolnosti stavebních hmot a konstrukcí. 9. Únikové cesty – druhy a jejich použití, dimenzování, vybavení a provedení. Obsazení objektu osobami. 10.Odstupy – vymezení požárně nebezpečného prostoru objektu a určení odstupové vzdálenosti. 11.Zajištění protipožárního zásahu, zásobování požární vodou, technická a technologická zařízení.12.Požární bezpečnost staveb budov pro bydlení a ubytování.13.Odborná přednáška realizační firmy.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Základní znalosti problematiky urbanistického, architektonicko-dispozičního, materiálového a konstrukčního řešení staveb, zejména staveb občanských a bytových.

Garant

Ing. Petr Beneš, CSc.

Vyučující

Ing. Petr Beneš, CSc.