Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pozemní stavitelství 2 (K) (FAST-BH012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BH012 - Pozemní stavitelství 2 (K), Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na základě znalostí o základních konstrukcích pozemních staveb se jedná o získání schopnosti k přípravě a vytvoření koncepce projektové dokumentace. Cílem je orientace při volbě vhodné konstrukční soustavy a nosného systému stavebního objektu středně velkého rozsahu pro konkrétní účel daný dispozičním řešením a bezprostředními vnějšími podmínkami místa stavby. Podkladem pro absolvování zkoušky je výstup ze cvičení v podobě ucelené projektové dokumentace objemového řešení stavby na úrovni studie jako podklad pro stavební řízení pro vydání územního rozhodnutí.

Osnova

1. Zakládání staveb – osazení stavby, zakládací poměry, výkopy, základy plošné, konstrukční úpravy, spodní stavba, budovy podsklepené, izolace spodní stavby, základy hlubinné.2. Svislé nosné konstrukce – stěnové systémy, konstrukční soustava stavby zděné, prostorová tuhost a stabilita, zděné nosné stěny, montované z panelů3. Úpravy ve zdivu – pevnost zdiva, ztužující věnce, překlady montované, monolitické, stěny montované z panelů, polomontované z blokopanelů a monolitické 4. Vodorovné nosné konstrukce – statické působení a zásady pro navrhování, stropy železobetonové montované, monolitické a kombinované, stropy dřevěné 5. Nosné konstrukce převislé a ustupující – statické řešení a odůvodnění, římsy, balkóny, lodžie, arkýře, markýzy, atiky, ustupující podlaží6. Konstrukční řešení staveb přízemních a vícepodlažních, prostorová tuhost a stabilita.7. Skeletové budovy – nosné systémy, kostry železobetonové montované, monolitické – rámové kombinované, nosné konstrukce stropů ve skeletech8. Schodiště ve skeletu – varianty, detaily styků konstrukčních prvků ve skeletu, mrakodrapy, dispozice.9. Konstrukce spojující výškové úrovně – statické působení a návrh rozměrů schodiště, rampy, shozy, žebříky, výtahy10. Nosné konstrukce zastřešení – konstrukční soustavy krovu dřevěného, vazníky dřevěné, železobetonové a ocelové, statické schéma návrhu11. Detaily řešení krovu, ploché střechy jednoplášťové, dvouplášťové, střešní pláště12. Svislé nenosné konstrukce – příčky a odvodové pláště budov – zděné, monolitické, montované, zásady návrhu a provádění13. Doplňující konstrukce – výplně otvorů, komínová tělesa, zábradlí, povrchové úpravy – podlahy, podhledy – dilatační a rozdělovací spáry, detaily úprav ukončení konstrukcí

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Základy o stavebních konstrukcích, deskriptivní geometrie; stavební mechaniky, pružnosti a pevnosti; geodézie; statiku; betonových konstrukcí, ocelových a dřevěných konstrukcí, stavebních materiálů, mechaniky zemin; mechanizace na staveništi, zakládání staveb, geologie.

Garant

Ing. Radim Smolka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radim Smolka, Ph.D.