Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o pozemních stavbách (FAST-BH02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BH02 - Nauka o pozemních stavbách, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Teoretické uvedení studentů do základní terminologie a konstrukčních zásad pozemních staveb. Objasnění legislativního rámce a typů dokumentace staveb v procesu výstavby.

Osnova

1. Typy stavebních konstrukcí ( bytové, průmyslové, zemědělské a speciální stavby). Funkce domu a jeho a vnitřního prostředí, - typologická pravidla2. Základní terminologie, nosné konstrukce stavby3. Konstrukční požadavky na nosný systém stavby, stabilita a prostorová tuhost stavby, zásady pro navrhování nosných konstrukcí budov.4. Základové konstrukce. Zatížení základové spáry.5. Vodorovné nosné konstrukce.6. Nosná konstrukce zastřešení.7. Nosné konstrukce schodiště.8. Modulární koordinace - zásady proporcionality , princip modulární koordinace, provádění modulu ve stavebních konstrukcích , koordinační rozměry.9. Obvodový plášť stavby, povrchové úpravy, okna, dveře, vrata, střešní systémy a krytiny.10. Protipožární ochrana staveb - základní pojmy , požární odolnost, stavební protipožární úpravy.11. Tepelná ochrana budov a zásad pro úsporu energie - tepelná pohoda v interiérech , tepelné vlastnosti konstrukcí , energetická účinnost .12. Metodika procesu návrhu stavby. Legislativa.13. Modernizace a rekonstrukce staveb.

Literatura

Matoušková, D.: Stavitelství I.. VUT v Brně, 1993. (CS)Matoušková, D.: Stavitelství II.. VUT v Brně, 1993. (CS)Reid, E. : Understanding Buildings. Addison Wesley, Singapore, 1996. (EN)Chandler, I.: Site Organization and Method. Mitchell, London, 1998. (EN)Moudrý a kol.: Pozemní stavitelství I.. CERM, 2000. (CS)Zákon 183/2006, Sb. (Stavební zákon), Vyhláška č.268/2009 Sb.. 2006. (CS)Menčlová,B.,Rákosník,B.,Semeráková,J.: Nauka o budovách. ČVUT, 1999. Kolektiv: Slovník pojmů ve výstavbě. ČKAIT, 2000. (CS)Štípek,J. a kol.: Základy nauky o stavbách. ČVUT Praha, 2000. (CS)Štípek,J,m Paroubek,J.,Přibyl,J.: Stavby pro bydlení. ČVUT, 2000. (CS)

Požadavky

V předmětu student získává základní znalosti a celkový přehled o pozemním stavitelství. Předpokládá se, že student nemá v tomto směru žádné znalosti.

Garant

Ing. Karel Šuhajda, Ph.D.

Vyučující

Ing. Karel Šuhajda, Ph.D.