Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Akustika a denní osvětlení (FAST-BH057)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BH057 - Akustika a denní osvětlení, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základy stavební akustiky, posouzení vlastností stavebních konstrukcí z hlediska požadavků na zvukovou a kročejovou neprůzvučnost, navrhování místností a jejich interiérových vybavení s ohledem na požadovanou dobu dozvuku, zhodnocení požadavků na vnitřní prostředí budov a řešení stavebních objektů ve vztahu k ochraně proti venkovnímu hluku. Metody posuzování denního osvětlení a proslunění budov.

Osnova

Akustika1. Zvukové vlny, zvukové pole. Fyziologická akustika, základní pojmy, hladina hlasitosti a hlasitost.2. Měření zvuku, frekvenční pásmo, frekvenční pásmová analýza, posouzení hluku, hygienické normy.3. Venkovní akustika, útlum hluku.4. Vnitřní akustika, akustické pole, doba dozvuku.5. Absorbující konstrukce, membrány a oscilující desky, Helmholtzovy rezonátory. 6. Neprůzvučnost stavebních konstrukcí.7. Vzduchová neprůzvučnost, metody hodnocení, Wattersova metoda.8. Kročejová neprůzvučnost, metoda hodnocení kročejové neprůzvučnosti.Denní osvětlení9. Sluneční záření, oslunění, požadavky na proslunění budov. 10. Světlo a fotometrie. Přehled metod hodnocení denního osvětlení v budovách, Daniljukovy nomogramy.11. Waldramúv diagram, BRS nomogramy, metody stanovení průměrného činitele denní osvětlenosti.12. Počítačové programy pro hodnocení denního osvětlení v budovách. 13. Shrnutí, význam stavební akustiky a denního osvětlení i proslunění v procesu navrhování budov.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Základy pozemního stavitelství, základy fyziky, akustiky a optiky.

Garant

prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D.