Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zkušebnictví a řízení jakosti (FAST-BI53)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BI53 - Zkušebnictví a řízení jakosti, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Schopnosti a dovednosti z oblasti řízení, měření, monitorování, analýzy a zlepšování kvality procesů a produktů v podmínkách stavebních podniků a požadavcích na způsobilost akreditovaných stavebních zkušebních laboratoří. Předmět je koncipován tak, aby odpovídal harmonizovanému schématu vzdělávání EFQM a umožnil studentům po jeho absolvování získat základní dovednosti a znalosti pro funkce, interního auditora kvality, metrologa nebo konzultanta pro oblast řízení kvality.

Osnova

1. – 2. Rekapitulace diagnostických zkušebních metod ve stavebnictví3. – 4. Přehled a popis moderních zkušebních metod stanovení vlastností stavebních materiálů5. Nedestruktivní a semidestruktivní diagnostické metody6. – 7. Sledování a kvantifikace aktuálního stavu konstrukce z hlediska její životnosti8. – 10. Technické požadavky na stavební výrobky, posuzování shody vzájemným propojením zkušebnictví, normalizace a metrologie.11. - 12. Management jakosti ve stavební výrobě, možnost řízení a zajišťování kvality stavební produkce s ohledem na specifika stavební výroby. 13.Legislativa EU v oblasti odpovědnosti a bezpečnosti produkce, metrologie, akreditace.

Literatura

Tomáš Vymazal: Jakost ve stavebnictví. CERM Brno, 2003. (CS)ILAC: ILAC-G8 Guidelines on Assessment and Reporting of Compliance with Specification. ILAC, 2004. (EN)Vymazal, T., Misák, P.: Studijní opora BI53 Zkušebnictví a řízení jakosti. FAST VUT v Brně, 2007. (CS)Hönig, A., Zapletal, V.: Nedestruktivní zkušebnictví. USI VUT v Brně, 1982. (CS)EAL: EA4/07 Traceability of Measuring and Test Equipment to National Standards. EAL, 1996. (EN)EAL: EA-4/02 Expressions of the Uncertainty of Measurements in Calibration. EAL, 1999. (EN)Šmerda, Z. a kol.: Životnost betonových staveb. ČKAIT Praha TK 14, 1999. (CS)Schmid, P.: Základy zkušebnictví. CERM VUT Brno, 2001. (CS)Mencl, V.: Řízení jakosti ve stavebnictví. ČKAIT Praha, 2003. (CS)EAL: EA-4/15 Accreditation for Bodies Performing non-Destructive Testing. EAL, 2003. (EN)

Požadavky

Základní znalosti o metodách stavebního zkušebnictví, základní znalosti popisné statistiky, základní přehled o možnostech kontroly kvality ve stavební výrobě.

Garant

doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D.