Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy technologických procesů (FAST-BJ005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BJ005 - Základy technologických procesů, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání teoretického základu pro pochopení technologických operací při výrobě stavebních hmot a materiálů. Seznámení s problematikou přípravy surovin, míchání látek, zhutňování. Osvojení praktické aplikace statistického hodnocení pro konkrétní problémy při výrobě a hodnocení kvality procesů a produkce. Zvládnutí statistického vyhodnocení dle požadavků ČSN EN 206 – 1.

Osnova

1. Sedimentace. Rychlost sedimentace. Výkonnost usazováků. 2. Filtrace. Rychlost filtrace. Filtrační proces. 3. Odstřeďování. Velikost odstředivé síly. 4. Fluidace.5. Míchání látek a homogenizace směsí. Míchání v kapalném prostředí. Míchání v tuhém, sypkém a těstovitém prostředí. Účinnost míchání.6. Základy teorie zhutňování. Dusání. Vibrování. Lisování. Válcování.7. Technologie vysokorychlostního vodního parpsku. Princip. Parametry. Technická zařízení pro vysokorychlostní vodní paprsek. 8. Možnosti použití technologie vysokorychlostního vodního paprsku ve stavebnictví. Bezpečnostní aspekty užití technologie vysokorychlostního vodního paprsku.9. Zajištění kvality procesů dle ČSN EN ISO 9001 - Systém managementu kvality - požadavky. 10. Environmentální management dle ČSN EN ISO 140001 Systémy environmentálního managementu - Požadavky s návodem pro použití.11. Technické požadavky na výrobky12. Základní informace pro zajištění jednotnosti a správnosti měřidel a měření dle Zákona č. 505/1990 Sb. o metrologii a souvisejících předpisů.13. Hodnocení kvality procesů pomocí statistiky. Testy shody rozdělení, kontrola kvality. Odhady a testování hypotéz.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Znalosti z oblasti fyziky - zákonitosti proudění kapalin, odstředivá síla, síla gravitační, přitažlivá síla.Znalosti z oblasti matematiky - výpočet obecných statistik.Znalosti z oblasti stavebních materiálů - vlastností stavebních látek.

Garant

Ing. Lenka Bodnárová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Bodnárová, Ph.D.