Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická termodynamika (FAST-BJ011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BJ011 - Technická termodynamika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání uceleného přehledu o významu tepelné techniky v rozhodujících technologických procesech výroby stavebních látek, jak z hlediska kvality procesů a produkce, tak zejména ekonomiky výroby a ekologických aspektů. Základní orientace v národní a celosvětové bilanci energetické zdrojů, zvládnutí postupu tepelných bilancí a v řešení úloh úspor spotřeby tepla, zejména v energeticky nejnáročnějších procesech sušení a výpalu. Posílení vědomí ekologické odpovědnosti výrobců stavebních látek jako trvale ekologicky únosných výrobků.

Osnova

1. Vývoj aplikované termodynamiky, význam v tepelných procesech výroby stavebních hmot, souvislosti s energetickou situací. 2.Zákony, stavové a procesní veličiny, práce objemová a technická, kruhové děje. 3. Tepelné diagramy, entropie a nevratnost dějů v praxi.4. Proudění tekutin, terminologie, energetická bilance, ztráty proudění v reálných systémech stvebních hmot.5. Sdílení tepla vedením, sáláním, prouděním, kritéria podobnosti.6. Termodynamika par, skutečné plyny a páry, tepelné diagramy7. Aplikace diagramů, stavy par a jejich změny, mísení par a par s vodou.8. Termodynamika vlhkého vzduchu, stavové veličiny, rovnice stavu. 9. Diagram i-x a jeho aplikace, změny stavu, mísení vzdušných proudů.10. Sdílení tepla a přenos hmoty, základy procesu sušení, statika sušení, bilance, typy sušáren.11. Paliva pevná, kapalná, plynná, složky, možnosti alternativních paliv, prognózy v zajištění zdrojů primární energie. 12. Základy spalování, statika spalování, množství vzduchu a spalin.13. Základy tepelné bilance pecí,přehled pecních jednotek výroby stavebních hmot, hořáky.Energetika a ekologie: energetika výroby stavebních hmot, vývoj ve světě, ekologické aspekty legislativy EU.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Základní znalosti z termiky, znalosti technologických procesů výroby maltovin a keramiky, zejména procesy sušení a pálení. Dále pak znalost fyziky stavebních látek.Fyzika stavebních látek.

Garant

Ing. Lenka Nevřivová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Nevřivová, Ph.D.