Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní experimentální metody (FAST-BJ017)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BJ017 - Laboratorní experimentální metody, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí a přehledu o běžných i speciálních laboratorních metodách a přístrojové technice, používaných v silikátovém průmyslu, zejména ve výrobě stavebních hmot a dílců. Využití těchto metod jak při hodnocení vhodnosti surovin pro výrobu stavebních hmot, tak i ke zjišťování fyzikálně mechanických a technologických vlastností hotových výrobků

Osnova

Seznámení s náplní předmětu, přehled laboratorních metod v oboru silikátůOdběr, příprava a úprava vzorků pro jednotlivé metody Rentgenová difrakční analýza, přístroje,princip a použitíMikroskopie v oblasti viditelného spektra, přístroje a preparátyElektronová transmisní mikroskopie, princip, přístroje, použitíRastrovací elektronová mikroskopie, princip, přístroje,použitíMetody stanovení velikosti částic a měrného povrchuMetody stanovení hustoty, objemové hmotnosti a nasákavostiVysokotlaká rtuťová porozimetrie, princip, přístroje, použitíDiferenční termická analýza, princip, přístroje, použitíGravimetrická termická analýza, princip, použití Kontrakčně dilatometrická termická analýza, princip, použitíZásady zkoušení stavebních materiálů, kontrola jakosti, harmonizace norem a předpisů.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Teoretické základy struktury, chemie a mineralogie silikátů, základy technologie výroby a vlastnosti stavebních materiálů jako jsou např. pojiva, keramika, beton apod.

Garant

Ing. Amos Dufka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Amos Dufka, Ph.D.