Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Železniční stavby II (FAST-BN02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BN02 - Železniční stavby II, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou stavby a tvarem zemního tělesa, konstrukcí železničního svršku a moderními konstrukcemi kolejové jízdní dráhy a procvičit získané znalosti a dovednosti.

Osnova

1. Stavba a tvar zemního tělesa, zemní těleso v náspu.2. Zemní těleso v zářezu a odřezu. 3. Svahy železničního tělesa a jejich ochrana.4. Odvodnění tělesa železničního spodku. 5. Diagnostika, poruchy a sanace staveb.Geotechnický průzkum tělesa železničního spodku a opravné práce. 6. Diagnostické metody. Sanační metody. Zvyšování únosnosti a stability tělesa železničního spodku.7. Konstrukce železničního svršku, vývoj konstrukce. 8. Kolejnice, kolejnicové styky. 9. Kolejnicové podpory, příčné pražce, kolejové lože.10.Systémy upevnění kolejnic na pražce. 11.Namáhání a výpočty únosnosti železničního svršku. 12.Teoretické základy bezstykové koleje, svařování kolejnic, dlouhé kolejnicové pásy. Udržování bezstykové koleje, poruchy bezstykové koleje. 13.Moderní konstrukce kolejové jízdní dráhy.

Literatura

Klimeš, F.: Železniční stavitelství I. SNTL Praha, 1978. (CS)kol.: British Railway Track. The Permanent Way Institution, 1993. (EN)Coenraad Esveld: Modern Railway Track. MRT- Productions, 2001. (EN)Plášek, O.: Železniční stavby. Návody do cvičení. CERM, 2002. (CS)Plášek, Zvěřina, Svoboda, Mockovčiak: Železniční stavby. Železniční svršek a spodek. CERM, 2004. (CS)Plášek, Zvěřina, Svoboda, Mockovčiak: Železniční stavby. Železniční spodek a svršek. CERM, 2007. (CS)

Požadavky

Mechanika zemin, stabilita svahů, zemní tlaky, zhutňování zemin, zlepšování vlastností zemin, stabilizace zemin.Pružnost a pevnost materiálů, základy stavební mechaniky.Projektování železničních tratí a členění a stavba železničního spodku

Garant

doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D.