Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačová podpora projektování dopravních staveb (FAST-BN92)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BN92 - Počítačová podpora projektování dopravních staveb, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou projektování dopravních staveb (silnic a železnic) v prostředí CAD systémů. Jde o předmět, který byl dlouhodobě úspěšně vyučován Ústavem železničních konstrukcí a staveb pro potřeby Magisterského studijního programu Stavební inženýrství, 4. ročník s názvem Grafické výpočetní systémy, 5N0.

Osnova

1. Základní charakteristiky programových produktů InRoads/InRail, MxRoad/MxRail a Autodesk Civil 3D, nastavení preferencí, základní vlastnost programu MicroStation2. Mapové podklady (seznámení se systémem Zabaged), skenování a filtrace mapových podkladů. 3. Vektorizace mapových podkladů. 4. Digitální model terénu, vstupy, tvorba, zobrazení, vrstevnice.5. Návrh směrového řešení, staničení, významné body, popis, volné trasování, vyrovnání.6. Podélný profil, výškové řešení, popis7. Metody řešení terénních úprav, typické příčné řezy a svahy, tabulky násyp/zářez, rozhodovací tabulky, zobrazení objektů do příčných řezů.8. Klopení a převýšení – metody.9. Modelování liniových staveb, kubatury, výpisy, import a export.10.Definice komunikace, modelář komunikace, zobrazení, rozšiřování komunikace, stoupací pruhy11.Umístění výhybek, vyrovnání (regrese) směrových a výškových bodů, křivostní diagram, metody návrhu křižovatky, 12.Vytváření stavební jámy, skladky apod. v digitálním modelu, řešení základních geodetických úloh (metody vytyčení)13.Program MGeo, metody kódování měřených bodů z digitálního dálkoměru, automatické vytváření linií a umístění značek do CAD výkresu, základní geodetické úlohy

Literatura

T. Kácha: SiteWorks a InRoads pro MicroStation. Intergraph ČR, 1998. T. Lendvorský: Školení MX. SYMOS Praha, 2001.

Požadavky

Základní práce v CAD, průměrná znalost informačních technologií. Základní návrhové prvky liniových staveb.

Garant

prof. Ing. Jaroslav Smutný, Dr.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Smutný, Dr.