Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vodojemy a čerpací stanice (FAST-BP052)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BP052 - Vodojemy a čerpací stanice, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozšířit si základní znalosti o vodojemech a čerpacích stanicích, které získal posluchač v předmětu BP03 Vodárenství.Cílem je umožnit absolventovi předmětu samostatně řešit jednoduché případy návrhu vodojemů a vodárenských čerpacích stanic, schopnost spolupráce se specialistou při řešení složitějších záležitostí.

Osnova

1. Fyzikální vlastnosti čerpaných médii, základy trubní hydrauliky armatur, ztráty třením, místníztráty2. Typy vodojemů, návrh akumulace a výškového umístění vodojemů3. Armaturní komory vodojemů a jejich vystrojení, zásady provozování vodojemů.4. Stavební konstrukce a výstavba vodojemů, hodnocení technického stavu vodojemů. 5. Exkurze na vybraný vodojem6. Členění čerpadel podle konstrukce, základní rovnice, charakteristiky čerpadel7. Návrh soustavy čerpadel - výtlačný řad, způsoby zapojení čerpadel 8. Nátoková a sací dispozice, stanovení příkonu čerpadla a motoru, optimalizace návrhu aprovozu čerpadel9. Automatické tlakové stanice, zesilovací stanice, čerpadla s asynchronními motory10. Vodní ráz, ochrana proti vodnímu rázu, kavitace11. Armatury pro řízení průtoků a tlaků, technický audit čerpacích stanic.12. Exkurze na vybranou čerpací stanici13. Výrobci a dodavatelé vodárenských čerpadel, databáze vodárenských čerpadel

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Hydraulika, Inženýrské sítě

Garant

doc. Ing. Ladislav Tuhovčák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Tuhovčák, CSc.