Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čerpací stanice (FAST-BP52)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BP52 - Čerpací stanice, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozšířit si základní znalosti o vodojemech a čerpacích stanicích, které získal posluchač v předmětu BP03 Vodárenství.Cílem je umožnit absolventovi předmětu samostatně řešit jednoduché případy návrhu vodojemů a vodárenských čerpacích stanic, schopnost spolupráce se specialistou při řešení složitějších záležitostí.

Osnova

1. Fyzikální vlastnosti čerpaných médii, základy trubní hydrauliky armatur, ztráty třením, místníztráty2. Typy vodojemů, návrh akumulace a výškového umístění vodojemů3. Armaturní komory vodojemů a jejich vystrojení4. Stavební konstrukce a výstavba vodojemů5. Exkurze na vybraný vodojem6. Členění čerpadel podle konstrukce, základní rovnice, charakteristiky čerpadel7. Návrh soustavy čerpadlo - výtlačný řad, způsoby zapojení čerpadel 8. Nátoková a sací dispozice, stanovení příkonu čerpadla a motoru, optimalizace návrhu aprovozu čerpadel9. Automatické tlakové stanice, zesilovací stanice, čerpadla s asynchronními motory10.Vodní ráz, ochrana proti vodnímu rázu, kavitace11.Armatury pro řízení průtoků a tlaků12.Exkurze na vybranou čerpací stanici13.Výrobci a dodavatelé vodárenských čerpadel, databáze vodárenských čerpadel

Literatura

Pivoda - Šálek: Čerpací stanice. SNTL, 1982. Paciga: Projektovanie a prevadzka čerpacej techniky. Alfa, Bratislava, 1990. Teasdale. M.: European Pumps and Pumpinng. CHW Roles, 1998. Cabrera, E.: Pups, Electromechanical Devices and Systems. Balbena Publishers, 2003.

Požadavky

HydraulikaInženýrské sítě

Garant

doc. Ing. Ladislav Tuhovčák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Tuhovčák, CSc.