Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inženýrské sítě (FAST-BP55)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BP55 - Inženýrské sítě, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student by měl získat přehled o významu inženýrských sítí v současné společnosti, informace o systémech jednotlivých sítí a jejich prvcích,o vzájemné provázanosti sítí,poněkud hlubší informace o funkci, navrhování a provozu trubních sítích ( teplovodech a plynovodech), které jsou blízké vodohospodářským sítím. Ze stavebního hlediska by se měl seznámit s materiály a základními stavebními postupy jednotlivých sítí, zejména v jejich podzemním uložení. Po absolvování by měl být schopný po kratším doplnění znalostí se uplatnit v oboru rozvodu plynu a tepla.

Osnova

1. Úvod do problematiky sítí technického vybavení, historie vývoje2. Prostorová koordinace inženýrských sítí3. Sdružené trasy městských vedení technického vybavení4. Vodovodní sítě5. Kanalizační sítě6. Zákonitosti proudění plynů, základy teorie trubních sítí7. Tepelné sítě8. Zásobení plynem9. Plynovodní sítě10. Energetické a sdělovací sítě11. Výstavba a sanace trubních sítí

Literatura

BERÁNEK, Josef a kol.: Inženýrské sítě (stud. opora). Brno: VUT v Brně, FAST, 2005. (CS)Cihelka a kol.: Vytápění, větrání, klimatizace. SNTL, Praha, 1985. (CS)Recknagel – Sprenger: Taschenbuch der Heizungs u. Klimatechnik. Mnichov, 1995. (DE)Šrytr a kol.: Městské inženýrství. Academia, Praha, 1998. (CS)Kniht, M., Thomson, N.: Underground Infrastructure Research. A.A.Balkema Publishers, 2001. (EN)GRAHAM, Stephen and MARVIN, Simon: Splintering Urbanism: networked Infrastructures, technological mobilities and the urban condition. London: Routledge, 2001. ISBN 0-415-18964-0. (EN)

Požadavky

fyzika, základy hydrauliky a termodynamiky

Garant

doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D.