Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proudění v systémech říčních koryt (FAST-BR52)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BR52 - Proudění v systémech říčních koryt, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače s hydraulikou říčních koryt. V rámci předmětu se řeší hydraulické úlohy proudění vody v otevřených korytech, tj. ustálené rovnoměrné a nerovnoměrné proudění, pohyb sedimentů. Součástí náplně předmětu je také hydraulické řešení objektů na tocích jako jsou např. jezy, mosty a propustky. Pro řešení hydraulických úloh je využit 1D softwar HEC-RAS. Součástí předmětu jsou ukázky konkrétních řešených projektů.

Osnova

1. Úvod do problematiky proudění v otevřených korytech2. Základy teorie proudění v otevřených korytech3. I. Matematická formulace problému proudění vody v 1D 4. II. Matematická formulace problému proudění vody v 1D 5. Saint-Venantovy rovnice6. Matematická formulace problému transportu a disperze látek7. Numerické řešení8. Pohyb splavenin9. Problematika stanovení drsnosti koryta10. Praktické problémy výpočtu průtoku11. Objekty na tocích (jezy, mosty a propustky)12. Hydraulické řešení křížení mostních objektů a propustků s vodními toky13. Problematika ledových jevů na vodních tocích

Literatura

CHOW, Ven Te: Open-Channel Hydraulics. McGraw-Hill, 1959. (EN)BOOR, Boris, KUNŠTÁTSKÝ, Jiří, PATOČKA, Cyril: Hydraulika pro vodohospodářské stavby. SNTL/ALFA, 1968. (CS)HAVLÍK, V., INGEDULD, P., VANĚČEK, S., ZEMAN, E.: Matematické modelování neustáleného proudění. ČVUT Praha, 1992. (CS)ŘÍHA, Jaromír et al.: Matematické modelování hydrodynamických a disperzních jevů. PC-DIR Brno, 1997. ISBN 80-214-0827-8. (CS)JANDORA, Jan, UHMANNOVÁ, Hana: Proudění v systémech říčních koryt - studijní opora. FAST VUT v Brně, 2007. (CS)JAIN, Subhash C.: Open - Chanel Flow. John Wiley and Sons,Inc., 2001. ISBN 0-471-35641-7. (EN)

Požadavky

Základní znalosti z oboru Vodní hospodářství a vodní stavby,z matematiky, fyziky, hydrauliky a hydrologie.

Garant

doc. Ing. Jan Jandora, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jan Jandora, Ph.D.