Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nádrže a soustavy (FAST-BS03)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BS03 - Nádrže a soustavy, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základní znalosti týkající se řízení odtoku vody z povodí pomocí izolovaných nádrží a vodohospodářských soustav, schopnost určit základní funkční objemy vody v nádržích, získání informací k sestavení matematických modelů toku vody systémem zásobení vodou a ochranným systémem, umět vybrat adekvátní nástroje vhodné pro řešení základních typů úloh.

Osnova

1.Řízení odtoku vody z povodí, základní pojmy2.Podklady pro vodohospodářské řešení nádrží a a vodohospodářských soustav (VS)3.Nádrže, rozdělení, základní rovnice nádrže, funkční prostory4.- 6.Vodohospodářské řešení zásobní funkce nádrže (hrubá vodohospodářská bilance, základní typy úloh - početní a grafické řešení, ztráty) 7.- 8.Vodohospodářské řešení ochranné funkce nádrže (retenční prostor ovladatelný a neovladatelný a jejich kombinace, simulace chování nádrže)9.Provoz nádrží, manipulační řád a dispečerský graf10.Nádrže v přírodním prostředí. VS -definice, základní znaky 11.VS, obecný postup při řešení základních typů úloh, schematizace12.Úloha optimálního řízení systému zásobení vodou13.Úloha optimálního rozvoje systému zásobení vodou, oochranná funkce VS.

Literatura

Starý, M.: Nádrže a vodohospodářské soustavy. Metodické návody do cvičení. ES VUT Brno, 1990. (CS)Miloš Starý: Nádrže a vodohospodářské soustavy. ES VUT Brno, 1991. (CS)Vijay Singh: Water Resources Planning and Management. ISBN 1-887201-24-6. Publ. 1999 WRP, 1999. (EN)LOUCKS, D.P., STEDINGER, J.R., HAITH, D.A.: Water resource systems planning and analysis. Prentice Hall, New Jersey, 1981. (EN)Nacházel, K. - Starý, M. - Zezulák, J. a kol: Užití metod umělé inteligence ve vodním hospodářství. ACADEMIA Praha, 2004. (CS)

Požadavky

Základní znalosti z matematiky, fyziky, operační a systémové analýzy a hydrologie

Garant

prof. Ing. Miloš Starý, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miloš Starý, CSc.