Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pozemkové úpravy (FAST-BS52)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BS52 - Pozemkové úpravy, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky je představit studentům pozemkové úpravy jako komplexní metodu pro optimální prostorové a funkční uspořádání pozemků (s výsledkem krajinného a prostorového plánování ) v rámci systému společných zařízení v návaznosti na dopravní, protierozní a ekologické systémy navrhované jako povinné součásti plánu společných zařízení. Studentům je podrobně objasněn komplexní a polyfunkční systém plánu společných zařízení zejména z pohledu tvorby a ochrany krajiny v úzké návaznosti na územní plánování. Studenti předmětu Pozemkové úpravy budou podrobně teoreticky i prakticky seznámeni s komplexním systémem projektování pozemkových úprav a to jak jednoduchých tak zejména komplexních. Celá výuka je vedena s důrazem na digitální řešení pozemkových úprav s využitím GIS.

Osnova

1. Úvod, definice a rozdělení pozemkových úprav2. Soubor podkladů pro pozemkové úpravy, základní geodetické a majetkoprávní podklady 3. Podmínky dotčených orgánů státní správy a dotčených organizací podmínky katastrálního a pozemkového úřadu4. Průzkum území a analýza současného stavu,úvodní jednání, sbor zástupců5.Doplnění podrobného polohového bodového pole ,určení obvodu pozemkových úprav6.Podrobné měření polohopisu a výškopisu pro digitální model terénu 7. Soupis nároků vlastníků pozemků, stanovení plošných a kvalitativních nároků 8.Plán společných zařízení9.Protierozní a protipovodňová ochrana a návrh vodohospodářských opatření 10. Plán územního systému ekologické stability, Návrh sítě polních cest11.Krajinný plán a proces obnovy venkovského prostoru12. Optimální prostorové a funkční uspořádání nově vyčleňovaných pozemků, mapa návrhu pozemkových úprav 13.Digitalizace podkladů pro obnovu katastrálního operátu, tvorba nové digitální katastrální mapy

Literatura

LARSSON, G.: Land Readjustment: Modern Approach to Urbanization.. Vermont, 1993. (EN)DUMBROVSKÝ,M , MEZERA,J: Metodický návod pro pozemkové úpravy. VUMOP, 2000. (CS)DIJK van, T.: Central European Land Fragmentation in the Years to Come – A Scenario. Paper, FIG XXII, 2002. (EN)BACKMAN, M: Rural Development by Land Consolidation in Sweden. Paper, FIG. Paper, FIG XXII International Congress. Washington, D.C. 19.-26.4.2002. 12 s., 2002. (EN)DUMBROVSKÝ,M: Pozemkové úpravy. FAST VUT v Brně, 2004. (CS)

Požadavky

Základní znalosti z oblasti Hydrologie, vodního hospodářství krajiny,Ochrany a organizace povodí, Geodézie

Garant

prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc.