Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická zařízení budov I (S) (FAST-BT51)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BT51 - Technická zařízení budov I (S), Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní principy odvádění odpadních vod z budov, zásobování budov vodou a zemním plynem. Návrh standardního řešení vnitřní kanalizace, vnitřního vodovodu a domovního plynovodu v návaznosti na dispoziční a konstrukční řešení budovy. Návrh přípojek těchto instalací.

Osnova

Úvod do technických zařízení budov a zdravotně technických instalací, kritéria pro návrh hygienických zařízení Prostory pro vedení instalací, zařizovací předměty, zápachové uzávěrky, výtokové armatury, splachovací zařízeníHlavní principy odvádění odpadních vod z budov, hydraulika a dimenzování vnitřní kanalizace, materiály pro kanalizaciKanalizace pro odvádění splaškových odpadních vod – část 1Kanalizace pro odvádění splaškových odpadních vod – část 2Kanalizace pro odvádění dešťových vod, ochrana proti vzduté vodě, přečerpání odpadních vod, kanalizační přípojkyHlavní principy zásobování budov pitnou vodou, potřeba vody, materiály pro vnitřní vodovodRozvody vnitřního vodovoduHydraulika a dimenzování vnitřního vodovodu, zvyšování tlaku, snižování tlakuPříprava teplé vody Ochrana proti znečištění pitné vody, tepelná ochrana, zásobování požární vodu, vodovodní přípojkyElektroinstalace v budovách, elektrické přípojky, návrh hromosvodů

Literatura

Steele, A.: Engineered Plumbing Design. Construction Industry Press, Almhurst, IL, USA, 1982. (EN)Dvořáček K. a kol.: Elektroinstalace v bytové a občanské výstavbě I.II. IN-EL Praha, 1996. (CS)Bárta, L., Čupr, K.: TZB I (S) - M01, M02, M03, M04. Fakulta stavební - elektronická podoba, 2006. (CS)Žabička, Z.- Vrána, J.: Zdravotně technické instalace. ERA group, 2009. ISBN 978-80-7366-139-7. (CS)Harris, C., M.: Handbook of Utilities and Services for Building. McGraw-Hill Publishing Company, NY, USA, 1990. (CS)Stein, B.: Building Technology. John Wiley & Sons Inc., NY, USA, 1997. (EN)Valášek. J. a kol.: Zdravotně technická zařízení a instalace. Jaga, Bratislava, 2001. 80-88905-65-6. (CS)

Požadavky

Základní znalosti o konstrukčních systémech budov, základových, svislých, vodorovných a střešních konstrukcích budov, základy hydromechaniky, základy vodárenství a stokování, základní teoretické znalosti o stejnosměrném a střídavém proudu.

Garant

Ing. Ladislav Bárta, CSc.

Vyučující

Ing. Ladislav Bárta, CSc.