Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obnovitelné a alternativní zdroje energie (FAST-BT56)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BT56 - Obnovitelné a alternativní zdroje energie, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Primární energie, její zdroje a přeměny pro účely tvorby interního mikroklimatu budov. Obnovitelné zdroje energie a technické prostředky pro jejího využití v systémech techniky prostředí. Ekonomické a ekologické faktory přeměn energií.

Osnova

Trvale udržitelný rozvoj a hlavní oblasti trvale udržitelné výstavby budov. Primární energetické zdroje, obnovitelné zdroje energií. Energetické systémy v budovách.Základní způsoby energetických přeměn. Biomasa, fytomasa a výroba fytopaliv. Teorie spalování pevných paliv.Kotelny na biomasu, skladování paliv. Akumulace tepelné energie. Vícezdrojové tepelné soustavy. Pasivní systémy využití solární energie v budovách. Aktivní solární systémy se vzduchem.Aktivní solární systémy k výrobě tepla pro ohřev teplé vody, podporu vytápění, návrh a dimenzování. Aktivní solární systémy pro ohřev bazénové vody pro vnější a vnitřní bazény, návrh a dimenzování. Fotovoltaické ostrovní solární systémy. Využití energie větru.Nízkopotenciální zdroje tepla. Systémy s tepelnými čerpadly v oblasti TZB. Návrh a dimenzování tepelných soustav s tepelnými čerpadly. Principy společné výroby tepla a elektřiny z bioplynu a biomasy. Druhotné zdroje energie. Využití odpadního tepla v systémech TZB. Využití obnovitelných zdrojů a energetická náročnost budovy. Ekonomické a environmentální hodnocení zdrojů a energetických systémů budov.

Literatura

Bašta J., Brož K., Cikhart J., Štorkan M., Valenta V. : Topenářská příručka 3. Agentura ČSTZ s.r.o. Praha, 2007. ISBN 978-80-86028-13-2. (CS)Quaschning, V.,: Understanding renewable energy systems. Lundon: Earthscan, 2005. ISBN 1-84407-128-6. (EN)QUASCHNING, Volker: Obnovitelné zdroje energií. Grada Publishing a.s., 2010. ISBN 978-80-247-3250-3. (CS)

Požadavky

Základy tepelné techniky. Základy vytápění a vzduchotechniky v budovách.

Garant

Ing. Marcela Počinková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marcela Počinková, Ph.D.