Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotně technické instalace (FAST-BT59)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-BT59 - Zdravotně technické instalace, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní principy odvádění odpadních vod z budov, zásobování budov vodou a zemním plynem. Návrh standardního řešení vnitřní kanalizace, vnitřního vodovodu a domovního plynovodu v návaznosti na dispoziční a konstrukční řešení budovy. Návrh přípojek těchto instalací.

Osnova

Úvod do zdravotně technických instalací, kritéria pro návrh hygienických zařízení, prostory pro vedení instalacíZařizovací předměty, zápachové uzávěrky, výtokové armatury, splachovací zařízeníHlavní principy odvádění odpadních vod z budov, hydraulika vnitřní kanalizace, materiály pro kanalizaciKanalizace pro odvádění splaškových odpadních vodKanalizace pro odvádění dešťových vod Ochrana proti vzduté vodě, přečerpání odpadních vod, kanalizační přípojkyHlavní principy zásobování budov pitnou vodou, potřeba vody, materiály pro vnitřní vodovodRozvodná potrubí vnitřního vodovodu, hydraulika a dimenzování vodovodu 9. Zdroje vody pro vnitřní vodovod, zvyšování tlaku, snižování tlaku10. Příprava teplé vody 11. Ochrana proti znečištění pitné vody, tepelné izolace, zásobování požární vodu, vodovodní přípojky12. Hlavní principy zásobovaní budov zemním plynem, požadavky na umísťování plynových spotřebičů v budovách13. Domovní plynovod, plynovodní přípojky

Literatura

Bárta, L., Čupr, K.: TZB I (S) - M01, M02, M03, M04. Fakulta stavební - elektronická podoba, 2006. (CS)Žabička, Z.- Vrána, J.: Zdravotně technické instalace. ARA group, 2009. ISBN 978-80-7366-139-7. (CS)Steele, A.: Engineered Plumbing Design. Construction Industry Press, Almhurst, IL, USA, 1982. 82-23569. (EN)Harris, C., M.: Handbook of Utilities and Services for Buildings. McGraw-Hill Publishing Company, NY, USA, 1990. (EN)Kol.: Plynárenská příručka. GAS s.r.o., Praha, 1997. (CS)Valášek, J. a kol.: Zdravotně technická zařízení a instalace. Jaga, Bratislava, 2001. 80-88905-65-6. (CS)

Požadavky

Základní znalosti o konstrukčních systémech budov, základových, svislých, vodorovných a střešních konstrukcích budov, základy hydrauliky - proudění tekutin v tlakových a gravitačních systémech, základy vodárenství a stokování.

Garant

Ing. Ladislav Bárta, CSc.

Vyučující

Ing. Ladislav Bárta, CSc.