Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika 5 (M) (FAST-CA003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CA003 - Matematika 5 (M), Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti získají základní znalosti numerické matematiky, pravděpodobnosti a statistiky v aplikaci na technické problémy s důrazem na materiálové inženýrství.

Osnova

1. Matematické modelování. Deterministické a stochastické modely. Chyby v numerických výpočtech.2. Lagrangovská a hermitovská interpolace funkcí. Interpolační funkce, zvláště polynomy a splajny.3. Numerické řešení lineárních a nelineárních algebraických rovnic a jejich soustav.4. Numerické derivování a integrování.5. Formulace a numerické řešení přímých problémů s diferenciálními a integrálními rovnicemi.6. Metody konečných diferencí, prvků a objemů pro stacionární úlohy.7. Metody přímek a časové diskretizace (Rotheho posloupností) pro nestacionární úlohy.8. Statistické testy, analýza závislostí, fuzzy modely.9. Lineární regresní analýza. Metoda nejmenších čtverců.10. Nelineární regresní analýza.11. Citlivostní analýza. Aplikace na šíření nejistot měření a odhady životnosti konstrukcí.12. Inverzní analýza. Aplikace na určování materiálových parametrů z experimentů.13. Aplikace na aktuální inženýrské problémy.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Základy numerické matematiky, pravděpodobnosti a statistiky v aplikaci na technické problémy.

Garant

prof. Ing. Jiří Vala, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Vala, CSc.