Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika (R) (FAST-CA06)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CA06 - Matematika (R), Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pochopit základní principy numerických výpočtů a seznámit se s faktory, které ovlivňují numerické výpočty. Umět řešit vybrané základní úlohy numerické matematiky. Pochopit princip iteračních metod řešení rovnice f(x)=0 a systémů lineárních algebraických rovnic, zvládnout výpočetní algoritmy. Seznámit se s problematikou interpolace a aproximace funkcí a naučit se úlohy prakticky řešit. Znát principy numerické derivace a umět numericky řešit okrajové úlohy pro obyčejné diferenciální rovnice. Naučit se numerickým výpočtům určitých integrálů.

Osnova

1. Chyby v numerických výpočtech, metoda půlení a metoda prosté iterace pro řešení jedné rovnice pro jednu reálnou neznámou2. Metoda prosté iterace, Newtonova metoda a její modifikace pro řešení jedné rovnice pro jednu reálnou neznámou3. Normy matic a vektorů, výpočet matice inverzní4. Řešení systémů lineárních rovnic se speciálními maticemi a číslo podmíněnosti matice5. Iterační metody řešení systémů lineárních rovnic6. Metody řešení systémů nelineárních rovnic7. Lagrangeova interpolace polynomy a kubickými splajny, Hermiteova interpolace polynomy a Hermiteovými interpolačními kubickými splajny 8. Diskrétní metoda nejmenších čtverců, numerické derivování9. Klasická formulace okrajové úlohy pro ODR 2. řádu a její aproximace metodou sítí10. Numerická integrace. Variační formulace okrajové úlohy pro ODR 2. řádu11. Diskretizace variační úlohy pro ODR 2. řádu metodou konečných prvků12. Klasická a variační formulace okrajové úlohy pro ODR 4. řádu13. Diskretizace variační úlohy pro ODR 4. řádu metodou konečných prvků

Literatura

DOWDY, S., WEARDEN, S.: Statistics for research. John Wiley & sons, 1982. (EN)BUDÍKOVÁ, M., MIKOLÁŠ, Š., OSECKÝ, P.: Popisná statistika. Masarykova univerzita v Brně, 1996. (CS)

Požadavky

Ovládat elementární pojmy teorie funkcí jedné reálné proměnné (derivace, limita a spojitost, grafy fukcí). Umět počítat hodnoty určitých integrálů, znát jejich základní aplikace.

Garant

prof. Ing. Jiří Vala, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Vala, CSc.