Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza empirických datových souborů (FAST-CA07)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CA07 - Analýza empirických datových souborů, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s metodami používanými v popisné statistice, při bodových a intervalových odhadech a testování statistických hypotéz. Naučit je provádět a používat regresní analýzu, rozpoznat závislost složek náhodného vektoru. Dále by studenti měli být schopni pomocí analýzy rozptylu rozvrhovat experimenty.

Osnova

1. Základní pojmy popisné statistiky. 2. Funkcionální charakteristiky jednorozměrného a dvourozměrného datového souboru.3. Číselné charakteristiky datového souboru.4. Diagnostické grafy.5. Parametrické úlohy o jednom náhodném výběru.6. Parametrické úlohy o dvou náhodných výběrech. 7. Neparametrické testy. 8. Testy shody. Kolmogorovův-Smirnovův test.9. Analýza rozptylu v modelu s jedním faktorem.10. Analýza rozptylu v modelu s více faktory. 11. Analýza závislostí.12. Regresní analýza I.13. Regresní analýza II.

Literatura

MELOUN, Milan a MILITKÝ, Jiří: Statistické zpracování experimentálních dat. Praha. Academia, 2004. (CS)BUDÍKOVÁ, Marie, KRÁLOVÁ, Maria a MAROŠ, Bohumil: Průvodce základními statistickými metodami. Praha: GRADA, 2011. ISBN 978-80-247-3243-5. (CS)WALPOLE, Ronald E. a MYERS, Raymond H.: Probability and Statistics for Engineers and Scientists. New York: Macmillan Publishing Company, 1990. ISBN 0-02-946910-4. (EN)ANDĚL, Jiří: Statistické metody. Praha: MATFYZPRESS, 1998. ISBN 80-85863-27-8. (CS)ŠŤASTNÝ, Zdeněk: Matematické a statistické výpočty v Microsoft Excelu. Praha: Computer Press, 1999. (CS)KOUTKOVÁ, Helena a MOLL, Ivo: Základy pravděpodobnosti. Brno: AN CERM, 2008. ISBN 978-80-7207-574-7. (CS)

Požadavky

Znalosti lineární algebry, diferenciálního a integrálního počtu, základů pravděpodobnosti a matematické statistiky získané v základních kurzech matematiky.

Garant

doc. RNDr. Jiří Novotný, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jiří Novotný, CSc.