Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná fyzika (V) (FAST-CB54)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CB54 - Aplikovaná fyzika (V), Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozšíření znalostí z fyziky v oblasti látek a jejich struktur, kapalin, proudění a pod. pro studenty zaměřené na vodní hospodářství a vodní stavby.

Osnova

1. Definice fyzikálních veličin, soustava SI, definice teploty, ekvipartiční teorém, vnitřní energie2. Statistická fyzika, stavová rovnice, praktická využití3. Vlastnosti vzduchu, vodní páry a atmosféry4. Bilance hmotnosti, hybnosti a energie: hybnost v kapalinách, energie v kapalinách (vnější a vnitřní), hydrostatický tlak, Pascalův zákon, Archimedův zákon5. Proudění: ustálené proudění vazké nestlačitelné kapaliny potrubím, rozdělení rychlosti podle poloměru potrubí, ustálené proudění vazké nestlačitelné kapaliny potrubím (Hagen-Poisseliův zákon)6. Tlak, teplota a fázové přeměny, latentní teplo, fyzika nízkých tlaků a nízkých teplot7. Částicová fyzika a tepelná kapacita plynů při konstantním tlaku či objemu8. Základy termodynamiky, děje v plynech, tepelné stroje, Carnotův cyklus9. Praktické využití odvozených vlastností (motory, tepelná čerpadla, klimatizace, termoelektrické generátory, termočlánky, Peltierovy články, kondenzační kotel, vysoušení a zvlhčování vzduchu)10. Elektromagnetické záření, Planckův vyzařovací zákon, Sluneční záření, spektrální vlastnosti atmosféry11. Dokonale černé těleso, emisivita, transmitance, absorbance, solární kolektory a jejich konstrukce a účinnost12. Pohled na děje z hlediska energie - energetické přeměny, akumulace energie, hustota energie, hustota výkonu13. Sluneční záření, základy meteorologie, složení atmosféry, skleníkový efekt

Literatura

Horák Z., Krupka F.: Fyzika. SNTL Praha, 1976. (CS)Binko J., Kašpar I.: Fyzika stavebního inženýra. SNTL Praha, 1983. (CS)Ficker T.: Fyzikální praktikum. CERM Brno, 1999. (CS)Halliday D., Resnick R., J. Walker J.: Physics. VUTIUM a PROMETHEUS, 2001. (EN)

Požadavky

Znalosti matematiky a fyziky v rozsahu základních kursů bakalářského studia.

Garant

Mgr. Jan Martinek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Martinek, Ph.D.