Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie stavebních materiálů (FAST-CC051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CC051 - Chemie stavebních materiálů, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Chemické procesy vytváření pevné struktury anorganických pojiv, elektrochemické vlastnosti kovů, degradační a korozní procesy stavebních materiálů.

Osnova

1. Chemická vazba, chemické rovnováhy. 2. Kinetika chemických reakcí. Tepelná bilance chemických reakcí. 3. Voda – struktura, ionizace a pH, obsah látek ve vodách a jejich vliv na stavební látky.4. Porozita stavebních materiálů. Transport vody a solí.5. Chemie sádry a anhydritových pojiv, vlastnosti zatvrdlé sádry,degradace. 6. Chemie vápenných pojiv, omítky a malty, degradace, ochrana a obnova omítek.7. Chemie keramických staviv – složení, pórová struktura, krystalizační tlaky. Chemie skla, koroze.8. Chemie cementu, cementového tmelu v betonu. 9. Degradace cementového tmelu v betonu agresivními plyny a roztoky.10. Chemické vlastnosti kameniva v betonu, degradační procesy. Stabilita a degradace vláknové výztuže.11. Chemie makromolekulárních látek na bázi uhlíku a křemíku. Degradace plastů.12. Elektrochemické vlastnosti kovů, elektrochemické potenciály. Koroze kovů. Koroze oceli v betonu, ve vodách, půdní koroze, atmosférická koroze.13. Biokoroze stavebních materiálů a ochrana proti ní.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Základy obecné chemie, druhy vazeb ve sloučeninách, reakční kinetika, disociace, elektrolyty, základy elektrochemie, standardní elektrodové potenciály, základní poznatky o anorganické chemii, základy organické chemie, principy chemického názvosloví, stechiometrické výpočty.

Garant

doc. RNDr. Pavel Rovnaník, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Rovnaník, Ph.D.