Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dynamika (FAST-CD05)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CD05 - Dynamika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat vědomosti z teorie kmitání konstrukcí, osvojit si potřebnou terminologii, seznámit se s alternativami výpočtových modelů vhodných pro dynamickou analýzu konstrukcí, umět aplikovat v současnosti používané výpočtové postupy vhodné pro dynamickou odezvu konstrukcí, získané znalosti a dovednosti mají sloužit jako základ pro praktické navrhování a posouzení dynamicky namáhaných konstrukcí, získané teoretické znalosti slouží k pochopení jednotlivých typů dynamických analýz implementovaných v moderních výpočtových programech na bázi MKP.

Osnova

1. Posuzování stavebních konstrukcí vystavených dynamickým účinkům.2. Základy teorie kmitání stavebních konstrukcí. Modely s jedním stupněm volnosti (1SV). 3. Volné kmitání. Odezva modelu s 1SV na speciální typy buzení. Modely tlumení.4. Měření vlastních frekvencí a určení tlumení. Odezva na obecný případ buzení.5. Numerické řešení dynamické odezvy modelu s 1SV. Frekvenční analýza. FFT.6. Výpočtové spojité modely – tažený a ohýbaný prut. Vlastní kmitání. Kmitání desek.7. Použití Newtonových zákonů. Hamiltonův princip.8. Modely s konečným stupněm volnosti. Lagrangeho rovnice.9. Diskrétní a spojité modely. Vlastní kmitání soustavy s dvěma stupni volnosti. 10. Řešení odezvy rozkladem do vlastních tvarů kmitu. Rayleighova-Ritzova metoda.11. Vlastnosti vlastních frekvencí a vlastních tvarů kmitu. Zobecněný problém vlastních hodnot.12. Dynamická analýza s využitím MKP. Matice prvku. Globální soustava rovnic. Modální analýza. Přímá integrace pohybových rovnic.13. Řešení odezvy konstrukcí na seizmické zatížení

Literatura

Craig, R. R., Jr.: Structural Dynamics. John Wiley & Sons, Inc., 1981. (EN)Inman, J.D.: Enginnering Vibration. Prentice-Hall International, 1994. (EN)Koloušek, V.: Dynamika stavebních konstrukcí I. SNTL - Nakladatelství technické literatury, Praha, 1967. (CS)Baťa, M., Plachý, V.: Vyšetřování dynamických účinků na stavební konstrukce. SNTL – Nakladatelství technické literatury, Praha, 1978. (CS)Bittnar, Z., Šejnoha, J.: Numerické metody mechaniky. Vydavatelství ČVUT, Praha, 1992. (CS)

Požadavky

Průběhy vnitřních sil na prutu, pojem napětí, deformace a přemístění, Hookův zákon, podmínky rovnováhy pro prut, fyzikální a geometrické rovnice pro prut, základy vyšší matematiky, variační principy, teorie desek, teorie MKP.

Garant

doc. Ing. Vlastislav Salajka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vlastislav Salajka, CSc.