Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie spolehlivosti (FAST-CD06)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CD06 - Teorie spolehlivosti, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti získají základní znalosti z teorie spolehlivost: Vytvořenís tochastického modelu, podmínky spolehlivosti, numerické simulační metody typu Monte Carlo, mezní stavy, rizikové inženýrství.

Osnova

1.Úvod do teorie spolehlivosti, vysvětlení „spolehlivostního“ pozadí norem pro navrhování (např. Eurocode) odolnost konstrukce a vliv zatížení jako dvě nezávisle proměnné, podmínky spolehlivosti, rezerva spolehlivosti. 2.Mezní stavy a filosofie jejich návrhu podle norem.3.Měřítka spolehlivosti: teoretická pravděpodobnost poruchy, index spolehlivosti.4.Aproximační metody FORM a SORM.5.Numerická simulační metoda Monte Carlo, ukázky aplikací.6.Úloha výpočtového modelu, nejistoty v modelování, hrubé chyby.7.Numerické simulační metody Latine Hypercube Sampling, Importace Sampling, ukázky aplikací. 8.Náhodné procesy a náhodné pole – metoda stochastických konečných prvků, ukázky aplikací.9.Pravděpodobnostní optimalizace, otázky životnosti konstrukcí, využití statistické a citlivostní analýzy při navrhování konstrukcí a při verifikaci a kalibrace normových procedur pro navrhování.10.Analýza imperfekcí jako nevyhnutelných příčin poruch ocelových konstrukcí.11.Nevyrovnanosti pravděpodobnosti poruchy návrhu konstrukce podle norem pro navrhování, možnosti modelování neurčitých veličin.l2.Úvod do rizikového inženýrství.13.Spolehlivostní software - doplnění, závěr, shrnutí a rekapitulace látky.

Literatura

B. Teplý, D. Novák: Spolehlivost stavebních konstrukcí. CERM Brno, 1999. (CS)J. Schneider: Introduction to safety and reliability. ETH Zurich, 1996. (EN)

Požadavky

Znalosti z pružnosti a plasticity, stavební mechaniky, pravděpodobnosti a statistiky.

Garant

prof. Ing. Drahomír Novák, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Drahomír Novák, DrSc.