Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané statě z geomechaniky (FAST-CF55)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CF55 - Vybrané statě z geomechaniky, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit studenty orientovat se v teoriích napjatosti a deformace zemních těles, reologických modelech, mezních stavech konstrukcí, drahách napětí, spolupůsobení zemin a skalních hornin s konstrukcemi.

Osnova

1. Úvod, pojmenování a zatřiďování zemin, vlastnosti zemin.2. Únosnost a sedání plošných základů.3. Vyztužené konstrukce – specifika jejich mechanického působení.4. Zkušenosti z navrhování vyztužených konstrukcí v praxi.5. Napjatostně – deformační analýza pažících konstrukcí.6. Chování pažených stavebních jam při jejich provádění.7. Mechanika podzemních konstrukcí. 8. Odezva horninového prostředí na tunelování, sedání povrchu vlivem ražby.

Literatura

FEDA,J.: Základy mechaniky partikulárních látek. Academia Praha, 1977. (CS)ROZSYPAL, A.: Kontrolní sledování a rizika v geotechnice. Jaga group, 2001. (CS)HULLA, J., TURČEK, P., BALIAK, F., KLEPSATEL, F.: Predpoklady a skutočnosť v geotechnickom inžinierstve.. Jaga group, 2002. (CS)ATKINSON, J.: The mechanics of soils and foundation. Taylor and Francis, 2007. (EN)OU CHANG-YU: Deep excavation – Theory and practise. Taylor and Francis/Balkema, 2006. (EN)AZIZI, F.: Physical behaviour in geotechnics. University of Plymouth, 2007. (EN)AZIZI, F.: Engineering design in geotechnics. University of Plymouth, 2007. (EN)

Požadavky

Znalost druhů základových půd, vlastností zemin, teorie mezních stavů, základní znalosti ze stavební mechaniky, pružnosti a pevnosti, navrhování konstrukcí, základní znalosti z navrhování základových konstrukcí, mechaniky hornin a navrhování podzemních staveb.

Garant

Ing. Jiří Boštík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Boštík, Ph.D.