Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prostorová akustika (FAST-CH52)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CH52 - Prostorová akustika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Vytvořit kompletní podrobný průřez všemi oblastmi akustiky. Řešení problematiky hluku v pracovním prostředí, zpracování hlukových studií a snižování hluku v komunálním prostředí.Projektování v oboru prostorové akustiky, volba vhodných pohltivých materiálů.

Osnova

1. Zvukové pole uzavřených prostor, pole přímých a odražených zvukových vln. Rovnoměrné rozložení hladin akustického tlaku v prostoru. Kriteriální požadavky na uzavřené prostory – srozumitelnost řeči, optimální doba dozvuku, difuzita zvukového pole.2. Prostorová akustika – vlnová, geometrická a statistická teorie. Návrh optimálních rozměrů a tvarů prostorů na základě vlnové a geometrické teorie.3. Materiály a prvky používané v prostorové akustice. Hodnocení doby dozvuku z hlediska zabezpečení jakosti mluveného slova, včetně návrhu úprav, řešení detailů.4. Metodika měření v oblasti prostorové akustiky.5. Modelování uzavřeného prostoru v programu ODEON.6. Zvukoizolační vlastnosti konstrukcí – princip šíření zvuku v konstrukci, kriteriální požadavky na zvukoizolační vlastnosti konstrukcí. 7. Metodika měření zvukoizolačních vlastností konstrukcí a prvků.8. Metodika navrhování a hodnocení konstrukcí z hlediska neprůzvučnosti. Konstrukce jednoduché, násobné, vnitřní a vnější obálkové.9. Materiály a prvky pro zajištění kriteriálních požadavků v oblasti neprůzvučnosti svislých a vodorovných konstrukcí, řešení detailů.10. Volné (venkovní) zvukové pole, zdroje hluku ve venkovním prostoru, Nařízení vlády č. 272/2011 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací.11. Metodika hodnocení hluku od dopravy, metodika modelového výpočtu, metodika měření. 12. Metodika hodnocení hluku stacionárních zdrojů, výpočtový model.13. Protihluková opatření, urbanistická, dispoziční, konstrukční, řešení detailů.

Literatura

ČSN 73 0525 Akustika – Projektování v oboru prostorové akustiky – Všeobecné zásady. 0. (CS)ČSN 73 05 25 Akustika – Projektování v oboru prostorové akustiky – Všeobecné zásady. 0. (CS)Lukašík a kol.: Akustika a denní osvětlení v pozemním stavitelství. ES VUT, 1989. (CS)Maekawa, Lord: Environmental and Architectural Actoustics. EaFN, 1992. (EN)Vaverka a kol.: Urbanistická stavební a prostorová akustika. VUT Brno, 1998. (CS)ČSN ISO 3382. 1999. (CS)Donaťáková,D., Berka,P.: Akustika-Návody pro cvičení. CERM Brno, 2001. (CS)Nařízení vlády č.148/2006 Sb. o ochraně zdraví před nepříznivými vlivy hluku a vibrací. 2006. (CS)Halahyja,M.: Stavební tepelná technika, akustika a osvětlení. ALFA, SNTL, 1985. (CS)Čechura,J.: Akustika stavebních konstrukcí. ČVUT Praha, 1999. (CS)FICKER, Tomáš: Handbook of Building Thermal Technology, Acoustics and Daylighting. CERM, 2004. ISBN 80-214-2670-5. (EN)

Požadavky

Základy stavební akustiky.

Garant

prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D.