Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metrologie ve zkušebnictví (FAST-CI52)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CI52 - Metrologie ve zkušebnictví, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přehled o požadavcích na způsobilost akreditovaných stavebních zkušebních laboratoří. Předmět je zaměřen zejména na metrologickou konfirmaci a je koncipován tak, aby odpovídal harmonizovanému schématu vzdělávání EFQM a umožnil studentům po jeho absolvování získat základní dovednosti a znalosti pro funkce manažera jakosti, interního auditora, metrologa nebo techického vedoucího zkušební laboratoře.

Osnova

1. Legislativa EU z hlediska odpovědnosti za produkt,2. Akreditační systém v ČR a EU, 3. Předpisová základna pro akreditaci, postup akreditace,4. SMJ v laboratoři, interní audit v laboratoři,5. Řízení dokumentace a záznamů v laboratoři,6. Manipulace se vzorky, záznamy o vzorcích,7. Protokoly o zkouškách, odkaz na akreditaci, zneužívání statutu akreditace,8. Metrologie v laboratoři, metrologická konfirmace,9. Metrologický řád laboratoře,10. Kalibrace měřidel a zařízení,11. Vzorkování12. Validace, standardní operační postup,13. Chyby měření, Nejistoty měření, mezilaboratorní porovnávání

Literatura

Vymazal, T.: Studijní opora CI52 Metrologie ve zkušebnictví. FAST VUT v Brně, 2007. ČSN EN ISO/IEC 17025. ČNI Praha, 0. EAL: EA-2/03 EAL Interlaboratory Comparisons. EAL, 1996. EAL: EA-4/07 Traceability of Measuring and Test Equipment to National Standards. EAL, 1996. EAL: EA-4/02 Expressions of the Uncertainty of Measurements in Calibration. EAL, 1999. EAL: EA-4/15 Accredation for Bodies Performing non-Destructive testing,. EAL, 2004.

Požadavky

Základní znalosti o metodách stavebního zkušebnictví, základní znalosti popisné statistiky.

Garant

doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D.