Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trvanlivost stavebních materiálů (FAST-CJ07)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CJ07 - Trvanlivost stavebních materiálů, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit posluchače s problémy korodovaných staveb a to zejména se zřetelem na příčiny poruch, druh korozního prostředí, volbu vhodných stavebních materiálů, seznámení s metodikou prognózování trvanlivosti stav. materiálů a zjišťování trvanlivosti stavebních hmot s možností ochrany.

Osnova

1. Seznámení s problémy korodovaných staveb, trvanlivost, degradace 2. Příčiny vad a poruch jednotlivých stavebních hmot.3. Druhy korozního(agresivního) prostředí, volba vhodných stavebních materiálů, druhy vod korodujících železobetonové konstrukce 4. Druhy plynných prostředí, Vliv tuhé látky, minerálních tuků a oleje apod. Mechanismy objemových změn5. Objasnění chemické mikrostrukturální a mechanické změny při korozi.6. Degradace železobetonu vyvolaná působením agresivních prostředí 7. Degradace stavebních materiálů vyvolaná působením agresivních prostředí 8. Koroze kovů. 9. Galvanická koroze a metody měření.10. Primární ochrana stavebních hmot, vliv složení a technologie výroby 11. Sekundární ochrana betonů, Povrchové úpravy zlepšující odolnost stavebních konstrukcí proti agresivním vlivům - rozdělení.12. Povrchové úpravy - vlastnosti, metody zkoušení, vady a poruchy, proznózování životnosti povrchových úprav. 13. Metodika zjišťování trvanlivosti stavebních hmot s možností ochrany.Možnosti prognózování trvanlivosti stav. materiálů.

Literatura

MATOUŠEK, Milan a DROCHYTKA, Rostislav: Atmosférická koroze betonů. Praha: IKAS, 1998. 80-902558-0-9. (CS)DROCHYTKA, Rostislav: Trvanlivost stavebních materiálů. Studijní opora, VUT v Brně, FAST., 2007. [https://intranet.fce.vutbr.cz/pedagog/predmety/opory.asp] (CS)EMMONS Peter: Concrete repair and maintenance Illustrated. Baltimore: RS Means, 1994. 0-87629-286-4. (EN)EMMONS, Peter a DROCHYTKA, Rostislav a JEŘÁBEK, Zdeněk: Sanace a údržba betonu v ilustracích. Brno: Akademické nakladatelství, CERM, 1999. 0-87629-286-4. (CS)

Požadavky

znalosti využití plastických hmot přidávaných do cementových malt a betonů,teoretické a technologické poklady výroby anorganických stavebních pojiv, jmenovitě chemie a technologie sádrařství, vápenictví a cementářství, základní znalosti nutné pro návrh složení betonů pro předem zadané konečné vlastnosti betonu, základní znalosti vlastností vstupních surovin pro výrobu betonu a jejich zkoušení, obecný přehled vlastností keramických surovin, jejich úprava, způsoby vytváření v keramice, vlastnosti vypáleného střepu.

Garant

prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA

Vyučující

prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA