Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie sanace (FAST-CJ52)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CJ52 - Technologie sanace, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Sanace železobetonových konstrukcí jsou v posledních 10 letech moderním, dynamicky se rozvíjejícím trendem ve stavebnictví. Absolvent předmětu získá aktuální informace o celém sanačním procesu, tj. o provedení diagnostiky degradované konstrukce (metody, zkoušky, vyhodnocení) návrhu sanace i jejím provádění (technologie, materiály apod.). Součástí je rovněž popis metodik a četností kontrolních zkoušek v průběhu sanačního procesu i po jeho ukončení.Další částí předmětu jsou poznatky o sanaci zděných konstrukcí, kde absolvent získá informace o příčinách poruch a možnostech jejich sanace. Poslední součástí předmětu je sanace dřeva.

Osnova

1.Úvod do předmětu. Základní pojmy v oblasti sanace železobetonu.2.Diagnostika – typy průzkumů, rozsahy, členění a metodiky zkoušek.3.Strategie sanace betonu – kritéria pro výběr vhodných materiálů a technologií.4.Obsah technologického předpisu sanace.5.Metodiky předúpravy betonu a výztuže.6. + 7. Správkové hmoty pro reprofilaci betonu, materiálové báze, vlastnosti, metody aplikace.8.Kontrolní zkoušky, metodiky, četnosti.9.Biologie vlhkého zdiva, odpar vody ze zdiva, kapilární vzlínavost10.Základní pojmy. Chemizmus vlhkého zdiva, biologické vlivy. Porozita materiálů, vliv vnějšího prostředí. Metody zjišťování vlhkosti ve stavebních konstrukcích.11.Voda působící na objekty. Průzkum vlhkých staveb.12.Metody odsolování zdiva. Metody sanace vlhkosti – mechanické, chemické. Sanační omítky. Izolační materiály.13.Druh napadení dřevní hmoty, struktura zdegradovaného dřeva, zjištění druhu napadení, technologie sanace dřeva.

Literatura

Drochytka, R.; Dohnálek, J.; Bydžovský, J.; Pumpr, V.; Dufka, A.; Dohnálek, P.: Technické podmínky pro sanace betonových konstrukcí TP SSK III. Sdružení pro sanace betonových konstrukcí, 2012. ISBN 978-80-260-2210-7. (EN)Emmons P.: Concrete repair and maintenance. Baltimore, 1994. (EN)Matoušek, M., Drochytka, R: Atmosférická koroze betonů. IKAS Praha, 1998. ISBN 80-902558-0-9. (CS)Emmons, P., Drochytka, R., Jeřábek, Z.: Sanace a údržba betonu. Akademické nakladatelství CERM, Brno, 1999. ISBN 80-7204-106-1. (CS)

Požadavky

Výroba a vlastnosti maltovin (zejména cementy); druhy a vlastnosti polymerních materiálů; složení a výroba betonu, jeho zkoušení v čerstvém i ztvrdlém stavu; laboratorní metody pro zkoušení vlastností stavebních materiálů.

Garant

doc. Ing. Jiří Bydžovský, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Bydžovský, CSc.