Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Železniční konstrukce 1 (FAST-CN001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CN001 - Železniční konstrukce 1, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou interakce železničního vozidla a koleje, statického návrhu konstrukce železniční trati a kolejových konstrukcí a procvičit získané znalosti a dovednosti.

Osnova

1. Soustavy výhybek, značení výhybek. Oblouková spojka. Výhybky pro vysoké rychlosti, vývoj nových konstrukcí výhybek.2. Konstrukce jednoduché výhybky, opornice, jazyky, srdcovky. Výhybkové pražce. Výměnové závěry. Matečné koleje a stromková zhlaví.3. Interakce železničního kola a kolejnice, rozměry dvojkolí ve vztahu ke konstrukčnímu uspořádání koleje, ekvivalentní konicita, příčný pohyb dvojkolí.4. Kontaktní namáhání kolo – kolejnice, Hertzova teorie, adheze a adhezní síla, traťové a jízdní odpory. Vogelova a Heumannova metoda. Síly působící na dvojkolí, kritérium pro vykolejení.5. Statický návrh konstrukce železniční trati. Pražcové podloží. Deformační odolnost. Nedopravní zatížení6. Statický návrh konstrukce železniční trati. namáhání kolejnic, pražců.7. Teorie bezstykové koleje. Osové síly a stabilita.8. Dynamická analýza konstrukce železniční trati.9. Zásady, jednoduchý dynamický model interakce vozidlo kolej.10. Dynamické modely železniční trati, kritická rychlost vlaku, dynamická odezva na vozidle, dynamická odezva na pohybujícím se dvojkolí, přenos vibrací mezi kolem a kolejnicí.11. Kolejnice, defektoskopická kontrola, vady kolejnic, broušení kolejnic.12. Železniční svršek na mostech. Bezstyková kolej na mostech.13. Železniční mostní provizoria.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Konstrukční a geometrické uspořádání koleje železničních drah a její prostorová poloha, základní pojmy. Projektování železničních tratí.Železniční spodek, členění a stavba železničního spodku, konstrukce a tvar zemního tělesa.Konstrukce železničního svršku a moderní konstrukcemi kolejové jízdní dráhy.

Garant

doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D.