Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Železniční stanice (FAST-CN05)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-CN05 - Železniční stanice, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou projektování zastávek, nákladišť a dopraven, zejména železničních stanic a procvičit získané znalosti a dovednosti.

Osnova

1. Základní dopravní předpisy, grafikon vlakové dopravy, staniční řád. 2. Grafikon práce stanice, plán práce, provozní výkonnost, vlakotvorba.3. Projektování zastávek, nákladišť a dopraven, prvky navrhování stanic a konstrukční uspořádání kolejiště. Dopravny, stanoviště a širá trať, základní pojmy. 4. Koleje ve stanicích, číslování kolejí, značení kolejí, užitečné délky, osové vzdálenosti.5. Směrové a sklonové poměry v dopravnách a stanovištích.6. Nástupiště, rampy, podchody a lávky. Železniční spodek a odvodnění železničních stanic. 7. Zastávky, nákladiště a odbočky, výhybny, křižovatky. Stanice – všeobecná ustanovení, rozdělení železničních stanic podle polohy v železniční síti, podle účelu a povahy práce. 8. Výchozí a koncové stanice. Mezilehlé stanice. Přípojné a odbočné stanice. Křižovatkové, uzlové a vedlejší seřaďovací stanice, pohraniční a překládkové stanice.

Literatura

Jirsák, Z.: Železničné stanice a uzly. Bratislava, 1979. (SK)Klimeš, F.: Železniční stavitelství II. Praha, 1981. (CS)ESVELD, Coenraad: Modern Railway Track. MRT – Production, 2001. ISBN 90-800324-3-3. (EN)

Požadavky

Konstrukční a geometrické uspořádání koleje železničních drah a její prostorová poloha, projektování železničních tratí.Železniční spodek, členění a stavba železničního spodku, konstrukce a tvar zemního tělesa.Konstrukce železničního svršku a moderní konstrukcemi kolejové jízdní dráhy, interakce železničního vozidla a koleje a kolejových konstrukce.

Garant

doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D.